Az utóbbi hetekben a terrorizmus igencsak elharapódzott, támadások történtek a világ több pontján, köztük Münchenben, ahol július 22-én egy 18 éves, kettős állampolgárságú (iráni és német) fiú 9 ember életét oltotta ki (köztük egy 15 éves magyar fiúét) egy gyorséteremben, továbbá 35-en megsebesültek az incidenst követő pánikban. A merénylő végül végzett magával.

Sajnos a bulvármédia és a politika ezúttal sem ott keresi a felelősöket, ahol valójában vannak, inkább a legegyszerűbb dologra fogják: a videojátékokra. Fura, hogy 2016-ban ez még egyáltalán szóba jöhet, amikor az esport már lassan a televízióba is beférkőzik, amikor 75 millióan vadásznak pokémonokra, amikor már a mozikat is kezdik meghódítani a játékok. De ez van, még mindig ezek tudják a legnagyobb galibát okozni, mert hát ugye erőszakosak.

A német Bild közölte, hogy a merénylő számítógépén megtalálták a Counter-Strike: Global Offensive-et, és egyből azt a játékot tették meg a lövöldözés kiváltó okának. „A merénylő nem focizott a parkban, mint a testvére. Ő az interneten gyilkolt” – áll a szalagcímen.

Twitteren tudtuk meg Marcel Feldkamptól, hogy ennek a felfedezésnek az egyik következménye az lett, hogy a Pro 7 visszamondta az együttműködést az Eleague tévés közvetítésével kapcsolatban, sőt, honlapjukról még annak nyomát is eltűntette, hogy egyáltalán volt ilyen megegyezés.


A dolog nem csak a médiában, de a politikában is megjelent. A német belügyminiszter, Thomas de Maiziere részben a videojátékokat okolja a müncheni lövöldözésért. „A tolerálhatatlan mértékű erőszak a játékokban káros hatással van a gyermekek fejlődésére” – állította a szombati nap folyamán tartott sajtótájékoztatón.

Az esport rajongók ezrei állnak tanácstalanul a Pro 7 döntése és de Maiziere kijelentése előtt, és hát valószínűleg egyik valamire való játékos sem igazán tudja hová tenni ezt. Az egészben az a legborzasztóbb, hogy mint kiderült, a merénylő mindössze tíz órát játszott a CS:GO-val.

Hogy mi lesz mindennek a hatása az esportra nézve, az jelenleg megjósolhatatlan, de az biztos, hogy a németeknél nagyon sok kárt okozhat eme sportágban a CS:GO ilyen mérvű démonizálása. Arról nem is beszélve, hogy érdemes lenne megtanulni: a felelősöket nem tárgyakban kell keresni…