Még meg sem jelent a sorozat negyedik része, de a média máris a Saints Row 5 felől érdeklődik. A Volition tervezési igazgatója, Scott Phillips elárulta, mik a stúdió szándékai a következő Saints Row-játékkal.

Szó, ami szó, a Saints Row a legutóbbi rész óta saját útját járja, függetlenül a GTA-tól, és ez igazán jót tesz neki. Lassacskán azonban szembe kell néznünk a ténnyel: a rengeteg abszurd ötlettel és szürreális elemmel meghintett játékmenet az alkotók kreativitásának határait feszegeti. Kérdésessé vált, hogy vajon tudják-e ilyen tempóban folytatni a jövőbeni folytatások fejlesztését. Ugyanezen probléma miatt aggódik Phillips is.

„Emlékszem, amikor azt mondtam az embereimnek: nem tudom, hogyan leszünk képesek ezt még fokozni. Már jártunk a Marson, kalandoztunk egy helikopterhordozón, és zombik is ellepték már a várost. Innen hogyan haladhatnánk tovább?” -- emlékezett vissza Scott.

Csodával határos módon azonban mégis sikerült kimászniuk az ötlettelenség gödréből, melynek eredményeként megszületett a Saints Row 4. Igaz, a játék még nem áll kibocsájtásra készen, ám a júniusi E3-on bemutatott játékdemó alapján jó irányba haladnak a fejlesztők. Az USA elnöki posztja, idegeninvázió, szupererők… Mi jöhet még ezek után?

Az ötödik epizód feltehetőleg még nagyobb próbatételt fog jelenteni a kreatív szekció számára, mint eddig bármi. Talán túl nagy lenne ez a falat? Scott szerint, ha valóban lesz folytatás, akkor a kiadónak újra kell írnia a formulát és muszáj lesz más irányt vennie, ha sikeressé akarják tenni a következő részeket, ahogy azt a Saints Row the Third esetén tették.

„A Saints Row 4-re a afféle befejezéseként tekintünk (…).” -- mondta. -- Ha lesz következő rész -- amire mindig van esély -- reménykedünk, hogy a rajongók az új vonalat is ugyan úgy szeretni fogják, mint a jelenlegit.

Phillips szavaiból ítélve a sorozat megválik a mostani őrült stílusától, és tiszta lappal folytatja világhódító körútját az ötödik résztől. Elképzelhető, hogy feladják a védjegyül szolgáló hajmeresztő elemeket, és visszatérnek a gyökerekhez.

Szerintetek van esélye a Saint Row-nak a GTA-tól való függetlenedésre, ha letér a kitaposott ösvényről?

Saints Row 4 -- Megjelenés: 2013. augusztus 23. -- Gépigény: CPU: 2 magos / 2000 MHz, RAM: 4 GB, VGA: SM 3.0/256 MB, HDD: 20 GB