A videojátékok világában vannak tabuk, melyeket ha ledöntünk, biztos, hogy megütjük a bokánkat. Nemrég Suda51 nyilatkozott a játékok és a szex még mindig kényes kapcsolatáról, most pedig a Saints Row 4 fejlesztői tapasztalták meg, hogy milyen az, ha valakik szerint túl messzire mennek.

A Volition mantrája az, hogy a Saints Row sorozat titka az ökörség, de úgy tűnik, az ausztrál kormány ezt nem így látja, ugyanis annak ellenére, hogy a hatalmas országban már hivatalosan is léteznek 18+-os játékok, a Saints Row 4 tiltólistás lett, azaz semmilyen formában nem kerülhet forgalomba Ausztráliában. A szexuális utalásokat és a nevetségesen eltúlzott erőszakot még lenyelték volna a cenzorok, de a játék Alien Anal Probe (kb. "földönkívüli anális szonda") nevű fegyver kiverte a biztosítékot a konzervatív dinoszauroszoknál mélyen tisztelt szakembereknél.

A hivatalos indoklás szerint az Alien Anal Probe úgy működik, hogy megközelítünk egy karaktert (ez lehet ellenfél vagy civil NPC is), mögéállunk, célba vesszük, majd lövünk: ekkor a furcsa, kard formájú eszköz az illető lába közé hatol és kilövi őt a levegőbe, ahol pixelekkel eltakarva ugyan, de látható, hogy az anális szonda megerőszakolja az áldozatot. A cenzorok azt is kifogásolták, hogy a játékban az Egyesült Államok elnöke "idegen narkotikumokat" fogyaszthat egy mellékküldetés alatt, ami egyértelmű utalás a kábítószerek következmények nélküli használatára.

Bár Ausztrália hírhedten vaskalapos, ha videojátékokról van szó, azért a fenti jelenetet komolyan venni tényleg minden rosszfejség abszolút csimborasszója. Egyrészt az análszonda használata nyilván nem kötelező a Saints Row 4-ben, másrészt nehéz elképzelni, hogy a fegyver "működése" láttán ne kezdenének önfeledten fuldokolni a kedves játékosok a tiszta, őszinte röhögéstől. Arról pedig már beszélni sem érdemes, hogy a 18+-os kategória Ausztrália területén is felnőtteknek szóló alkotásokat jelöl, ergo az egész eset úgy néz ki, mintha a kormány nevelni szeretné a felnőtt lakosságot.

Ti mit gondoltok? Túlzás az anális szonda, vagy ez még simán belefér a Saints Row 4-be?

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Saints Row 4 -- Megjelenés: 2013. augusztus 23. -- Gépigény: nem ismert