• A Sony programozóval segíti az AMD-t
  • A két cég a Zen architektúrát fejleszti tovább
  • Valószínűleg a Playstation 5 előkészítő munkálatai zajlanak

A Digital Foundry értesülései szerint a Sony Advanced Technology Group specializált szakemberrel segíti az AMD mérnökeit abban, hogy a Zen mikroarchitektúra minél jobb támogatást biztosítson az LLVM (Low-level Virtual Machine) Compiler Stack-nek. Anélkül, hogy nagyon belemennénk a részletekbe, legyen elég annyi, hogy ez egy kulcsfontosságú fejlesztői eszköz Playstation fejlesztői környezetében.

Igen ám, csakhogy nincs (még) Playstation, ami a Zen architektúrát használná, vagyis egyértelműnek tűnik a következtetés, hogy a fejlesztések csak egyet jelenthetnek: megkezdődtek a Playstation 5 fejlesztésének első lépései. Az egyetlen furcsaság, hogy az első generációs architektúrán dolgoznak, míg a legkorábbi esélyes 2019-2020-as Playstation megjelenésekor az AMD már a második generációs Ryzen processzorokat dobhatja a piacra.

De ez tényleg azt jelentené, hogy készül a Playstation 5? A Sony Advanced Technology Group nem csak hardverrel kapcsolatos fejlesztéseken dolgozhat: fejlesztőkkel, és még Playstationnel nem kapcsolatos feladatokkal is elfoglalhatják magukat. Igaz, ennek azért kevés a valószínűsége ebben az összefüggésben, de a teljesség érekében meg kell jegyezzük.

playstation-5-koncepcio.png

Szerintetek mikor jöhet a Playstation 5?