Fred Ford és Paul Reiche az 1990-es évek elején készítette el a Star Control első két részét, majd 2017-ben bejelentették, hogy a rajongók unszolására elkészítik a második rész közvetlen folytatását, a Ghosts of the Precursors – ezzel ignorálva a Legend Entertainment által elkövetett, borzalmasnak minősített Star Control 3-at.

Ezzel párhuzamosan az Ataritól a jogokat megszerző Stardock is elkezdett dolgozni egy Star Control epizódon, az Origins-t azonban a széria rebootjának szánták. A program szeptember 20-án meg is jelent, ám most el kellett távolítani a Steamről és a GoG-ről, mert a Stardock és az alkotópáros jogi nézeteltérésbe keveredett.

A hónapok óta tartó, bonyolult huzavona zanzásítva erről szól: Ford és Reiche beperelték a Stardockot, mert szerintük a Star Controlban használt bizonyos megoldások jogai náluk vannak, így a fejlesztőcsapat jogtalanul használja azokat. A Stardock állítása szerint tokkal-vonóval megvette az IP-t az Ataritól 2013-ban, így az alkotópárosnak semmi oka a perelésre, de joga sincs arra, hogy elkészítsék a Ghosts of the Precursors, szóval a stúdió visszaperelt.

Az új fejlemény az, hogy Ford és Reiche DMCA-felszólítást küldött az említett két digitális platformra, amelyben kérték a Star Control: Origins eltávolítását. A Valve és a CD Projekt ennek készséggel eleget tett, annak ellenére, hogy a DMCA-felszólítás (Digital Millennium Copyright Act, ez egy 1998-as amerikai törvény a digitális szerzői jogok megóvására) nem jelenti azt, hogy a terméket, ez esetben a Star Control: Origins-t valóban jogtalanul árulták. Ezt csak a bíróság mondhatja ki.

star-control-origins.jpg

Kellemetlen hátulütője a dolognak, hogy emiatt a Stardock kénytelen kirúgni pár embert, ugyanis a játékuk így nem tud pénzt termelni.