Kismilló tanulmány született már arról, hogyan hatnak a videojátékok a gyermekekre, erőszakossá teszik-e az embert, javítanak-e a kreativitáson, olcsóbb lesz-e tőlük a kenyér és még sorolhatnánk. Az Ohio Állami Egyetem munkatársai viszont egy új területet vettek célba kutatásukkal: arra a kérdésre keresték a választ, hogy a videojátékoktól rasszistává, illetve még rasszistábbá válunk-e.

A többlépcsős kísérlet elejént 126 alanyt (60 százalékban férfiakat) kértek meg rá, hogy játsszanak a Saints Row 2 című játékkal. A programhoz kétféle karaktert alkottak a kutatók: egy fehér, konzervatív külsejű férfit, illetve egy fekete, gengszteresebb pasast, aki ráadásul utcai akcentust kapott. A játékosok eldönthették, hogy melyik célt teljesítik: elmennek a közeli templomig és közben nem ártanak senkinek, vagy megszöknek egy börtönből, annyi áldozatot szedve közben, amennyit csak lehetséges.

Később a kutatók fekete és fehér emberek képét mutatták az alanyoknak, nekik pedig negatív és pozitív jelzőkkel kellett illetniük azokat -- minél nehezebben megy valakinek egy fekete férfi arcképe láttán jó dolgokra gondolnia, annál inkább rasszista. Végül Fight Night Round 4-et és WWE-t játszattak a tudósok a résztvevőkkel, akiknek véletlenszerűen kialakított avatárokat kellett irányítani. Játék után az alanyoknak veszélyes és veszélytelen tárgyakat kellett összepárosítaniuk a játékban látott szereplőkkel, és a fekete avatárok szinte mindig valamilyen brutális fegyverrel kerültek összefüggésbe.

A kutatás konklúziója egyébként nem a játékokat, hanem bennünket, játékosokat elemez: a tanulmány vezető írója, Brad Bushman szerint az alanyok a média negatív, rasszista sugallatai miatt asszociálnak bűnözésre a fekete játékkarakterek láttán, erre pedig csak az lehet megoldás, hogy a szórakoztatóipar leszámol a sztereotípiákkal.

Ti mit gondoltok?