• Egy youtuber élesen bírálta a World of Tanks prémium tartalmát
  • A Wargaming eltávolította a Community Contributorok listájából
  • Majd megfenyegette, hogy megvádolják a szerzői jogok megsértésével
  • Ezzel megfoszthatták volna a Youtube-ról származó bevételétől
  • A Wargaming a közösség nyomására bocsánatot kért

Az egész történet május 18-án kezdődött, amikor a SirFoch nevű youtuber kitett egy videót a csatornájában, amiben nem éppen szofisztikált módon jellemezte a World of Tanks új prémium tankját, az American Chrysler K-t. A masinának már az ára is borsos (79,99 dollár, azaz nagyjából 22 ezer forint), de SirFoch-ot jobban zavarta azt, hogy a tank elején nincs gyengepont, noha az orrán lévő két géppuskának ezt kéne eredményeznie. Így viszont csak prémium lőszerrel lehet átrobbantani a gépszörny páncélját.

Nos, a Wargamingnek nem tetszett az éles nyelvű bírálat, így első körben eltávolította SirFoch-ot a Community Contributorok közül – ez olyan youtubereket jelent, akiket a Wargaming ajánl segítséget kereső játékosoknak, illetve korai hozzáférést kapnak a World of Tanks in-game tartalmaihoz. Eztán pedig megfenyegették az úriembert, hogy ha nem távolítja el a videót a csatornájáról, akkor jogi útra terelik a dolgot, és megvádolják a szerzői jogok megsértésével. Ezzel SirFoch elvesztette volna a Youtube-ról származó bevételi forrását.

Természetesen a balhé híre a World of Tanks közösségéhez is eljutott, és a játékosok SirFoch oldalára álltak. Ennek hatására a Wargaming bocsánatot kért egy hivatalos nyilatkozat formájában:

„Jobban megvizsgáltuk az ügyet és jobban is kezelhettük volna. Igyekszünk támogatni a közösségünket, beleértve a Community Contributorokat is, akiknek joguk van kritikát megfogalmazni a játékainkkal kapcsolatban. Túlságosan hirtelen cselekedtünk és átléptük a határt, amikor megfenyegettük SirFoch-t a szerzői jogsértés panasztétel lehetőségével, és ezért bocsánatot kérünk.”

SirFoch ennek ellenére a saját elhatározásából eltávolította a videót (de ahogy az fent látható, máshol fennmaradt), majd készített egy hosszabb, részletesebb változatot, amiben maga is elnézést kért, amiért ilyen hangnemben kritizálta a World of Tanks prémium tartalmát.