Nagyjából fél éve kipróbálható állapotban van a World of Tanks nevezetű online játék, amely nagyon úgy tűnik, hogy soha nem éri el a végleges változatát – jelenleg is 0.6.4-nél áll. Ezért aztán úgy döntöttünk, nem várunk tovább a teszttel, és belevetettük magunkat a tankcsaták kénköves poklába, amiről nem is gondoltuk volna, hogy ilyen szórakoztató lehet. 

Na de mi is az a World of Tanks?

Elsőként annyit érdemes tudni a játékról, hogy egy kifejezetten többszereplős módra épített MMO-ról van szó, aminek nincs semmilyen havidíja, szóval teljesen ingyenes – legalábbis az alapváltozat. Mivel ez nagyrészt így is van, bárki letöltheti magának a közel 2 GB-os klienst, s egy gyors regisztrációt követően minden gond nélkül belevághat saját harckocsijának megszerzésébe, legyen az akár az M4-es Sherman vagy a híres német Tigris tank. Egyszerű kezdőként persze a lépcső aljáról indulunk, az említett egzotikumoknak a közelébe se mehetünk addig, amíg jó pár órát el nem töltünk a játékban. Ahhoz, hogy megízlelhessük a legnagyobb és leghíresebb tankok erejét, rengeteget kell fejlődnünk, valamint sok-sok nyertes mérkőzést összehozva elég pénzt kell gyűjtenünk ahhoz, hogy megvehessük a különféle osztályokba csoportosított járművek fejlettebb típusát. Folyamatosan fejlesztenünk kell az egyes járművek főbb berendezéseit (rádiót, löveget, lövegtornyot), valamint figyelmet kell fordítanunk a személyzet tudására is. A játék egyik nagy erőssége, hogy rengeteg tankot találhatunk benne, és ezeket három nemzet (USA, németek és oroszok) fegyvernemei közül válogatták össze a készítők. Hogy még tovább bonyolítsuk a dolgot, a tankokat három főbb csoportra oszthatjuk (könnyű, közepes és nehéz), valamint nemcsak tankok, hanem különlegesebb harckocsik közül is választhatunk. Léteznek tankelhárítók (anti-tank) és önjáró lövegek is (SPG), melyek más-más harcmodort kívánnak tőlünk. 

Bár maga a játékmenet első ránézésre egy faék egyszerűségével vetekszik, mégis rendkívül szórakoztató, a későbbiekben pedig rengeteg kihívást és felfedezést nyújt még a legelvakultabb tankparancsnokok számára is. Először is kapunk egy véletlenszerű térképet, aminek két oldalára felsorakozik mindkét csapat, aztán jöhet a háború. Itt már minden a megfelelő felderítésen és persze azon múlik, hogyan tudjuk kihasználni harci járművünk erősségeit és gyengéit. Egy könnyű páncélzatú tankkal például nem érdemes bátran felszaladni az első domb tetejére, ugyanis azonnal ízekre szednek minket. Sokkal kifizetődőbb, ha a növényzet takarásában felderítjük az ellenfél tartózkodási helyét, így azok sziluettje megjelenik társaink képernyőjén is, akik pillanatok alatt végezhetnek a delikvenssel. 

Egy próbát bármikor megérdemel

Rengeteg taktikai lehetőséget és a fejlődési rendszernek köszönhetően mérhetetlen számú játékórát rejt a World of Tanks, ami ha egy kicsit komolyabban érdekel titeket, telepítőlemezével vár benneteket a DVD-mellékletünkön. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!