Az Alien: Isolation abban a tekintetben mindenképpen egyedi lesz, hogy Ridley Scott kultikus mozijára, az Alienre (A nyolcadik utas: a Halál) épít. Egyetlen xenomorffal állunk majd szemben, nem lesz ellene hathatós fegyverünk, és a környezet is jobban fog hasonlítani a Nostromóra, mint a Hadley’s Hope nevű telepre.

„Az egész dolog abból indult ki, hogy még senki sem csinált olyan Alien-játékot, amivel szívesen játszottunk volna. A korábbi alkotások úgy festettek, mint a James Cameron rendezte második film, amely egy »Vietnam az űrben«-szerű mozi volt” -- mondta Alistair Hope az MCV interjújában. „De mi az első film rajongói vagyunk. És miután a Sega megszerezte az Alien-licencet, megkaptuk a lehetőséget. Össze is dobtunk hat hét alatt egy demót, főleg magunknak, hogy lássuk, mit akarunk elérni. És volt benne egy csúcspont, amikor ez a félelmetes lény megjelent a játékos előtt. Ez volt az a váó-pillanat, amit el akartunk érni, valami egyedit. Szerencsére akárkinek mutattuk meg a demót, osztották elképzeléseinket és izgatottságunkat.”

Hope elmondása szerint az Alien: Isolation még véletlenül sem fog olyan irányt venni, mint a Resident Evil- vagy a Dead Space-széria, azaz nem megy át a játék végére akcióorgiába. Hope külön kitért arra, hogy az alien az érzékeivel fogja keresni a játékost, vagyis nem előre belőtt útvonalakat jár végig. „Minden alkalommal máshol tűnik fel. A legfélelmetesebb az volt számunkra, hogy megcsináltunk egy pályát, betettük az alient, és nem tudtuk, mit fog majd csinálni.”

A Creative Assemblynek persze nehéz dolga van, és nem csak azért, mert számukra ismeretlen műfajban (eddig csak RTS-ekkel foglalkoztak, lásd: Total War-sorozat), ismeretlen platformra fejlesztenek (most először készítenek játékot konzolra is), hanem mert tavaly a Gearbox alaposan megtépázta a franchise digitális renoméját az Aliens: Colonial Marinesszel. Majd meglátjuk, sikerül-e a CA-nek mosolyt csalnia a csalódott rajongók arcára az Alien: Isolationnel, vagy egy újabb bukással bővítik a filmek és játékok világában is alaposan megtiport Alien-univerzumot.