America's Army és az életmentésNyilvánvalóan a legtöbb ilyen "tudás" valójában kimerül abban, hogy agyontunkolunk valakit virtuálisan egy golyószóró segítségével, vagy meghódítjuk a világot egy muzulmán haddal. Nos nem ezekre a képesítésekre gondolok természetesen, hiszen ezeket a való életben nem valószínű, hogy használni fogjuk valaha is. De mi van akkor, ha mondjuk épp az America's Army-t toljuk, és teszem azt a játék szanitécképző kurzusát elvégezzük? Semmi sincs, mindaddig, amíg utunk egy égő járműhöz nem vezet.

Paxton Galvanekkel, egy 28 éves veterán America's Army játékossal pont ez történt. Épp feleségével autókázott, amikor is szemtanúja volt egy súlyos balesetnek. Azonnal a füstölgő járműhöz rohant, s ezalatt felesége hívta a 911-et. Galvanek a kocsikban levő két sérültet kiszabadította az autóból, és virtuális orvosi tapasztalataiból merítve elsősegélyben részesítette őket. A sofőr két ujját vesztette el a balesetben, így az elég erősen vérzett. Hősünk a páciens roncsolt ujjait egy törölközővel bekötözte, majd arra kérte őt, tartsa azt a feje fölé - nyilvánvalóan ezt is a játékból tanulta meg.

Nos, persze így utólag sokunk vágja rá, hogy mi is tettünk volna valami hasonló dolgot, de bizony egészen máshogy reagál sokszor az ember, amikor maga is szemtanúja lesz egy ütközésnek. No persze segít, ha tud, de erős lelki jelenlét kell ahhoz, hogy hipp-hopp elláthassuk a sérülteket. Mindenesetre ezek után biztos más szemmel fogok nézni az America's Armyra, s nem csak egy elég reálisra sikeredett katonai program lesz a szememben.