Még csak most jelent meg az Assassin's Creed Mirage, de a legújabb, a klasszikus érához visszakanyarodó Assassin’s Creed-játékba számos okból belekötöttek a játékosok és a kritikusok. A legújabb “botrányt” egy chromatic aberrationnek nevezett grafikai effekt okozza, amivel a legnagyobb baj az, hogy nem lehet kikapcsolni. Ez általában egy olyan effekt, amely a lencse torzulását szimulálja, hogy ezzel a játékmenet olyan érzetet keltsen, mintha valódi kamerával vették volna fel, és így filmszerűbbé váljon. Emiatt a tényleges játékmenet során a tárgyak körvonalai elmosódnak, vagy néha élénk színekben ragyognak. És ugyan ezt az effektust számos játékban alkalmazzák, néhány Assassin's Creed Mirage-játékos szerint a mostani a legrosszabb, amit valaha láttak, mások viszont kifejezetten rosszul érzik magukat tőle, és időközönként abba kell hagyniuk a játékot. 

pcguru-assassins-creed-mirage-chromatic-aberration-botrany-grafikai-effekt-ubisoft-reddit-1.jpg

Van, aki a Redditen arra panaszkodott, hogy megfájdul a szeme és rosszul lesz, pláne a motion blurral együtt, ami csak még jobban ront az élményen. Az érkező válaszok pedig csak olajat jelentettek a tűzre: "Ez borzalmas. 10 percen belül rosszul éreztem magam" – írta egy felhasználó. "Ez annyira őrülten rossz. Mit képzeltek?" – kérdezte egy másik. "Nem tudtam elhinni, hogy nincs lehetőség kikapcsolni" – tette hozzá egy harmadik, mintha csak a Hófehérke és a hét törpe elevenedne meg. Nem mellesleg a Redditen azt is szóba került, hogy a chromatic aberration egy olyan hatás, amelynek kiküszöbölésén a filmkészítők dolgoznak. "Ez egy lencsehiba vagy artefaktum, amely semmit sem ad hozzá a felhasználói élményhez, csak elvesz belőle" – írták. "Ha a realizmus kedvéért hozzáadjuk a játékokhoz, az olyan, mintha azt mondanánk, hogy mindenkinek úgy kell játszania a játékot, ahogyan egy rövidlátó látja".

pcguru-assassins-creed-mirage-chromatic-aberration-botrany-grafikai-effekt-ubisoft-reddit-2.jpg

Ettől függetlenül sokan, akik végigjátszották az Assassin's Creed Mirage-t, nem értik, hogy mi az a chromatic aberration, vagy hogy miért panaszkodnak egyesek. Egyre inkább úgy tűnik, hogy ez a probléma leginkább azokat érinti, akik PC-t használnak és/vagy közel ülnek a képernyőhöz. A Ubisoft egyelőre nem kommentálta az esetet. Az Assassin's Creed Mirage október 5-én jelent meg egy kisebb léptékű epizódként, amely lassabb tempójú, sokkal inkább a lopakodásra épülő játékmenettel tért vissza a sorozat gyökereihez, némileg eltávolodva az Origins, az Odyssey és a Valhalla szerepjátékos alapjaitól. Tesztünk az alábbi linken található.

Neked hogy tetszik az új Assassin’s Creed, nem hiányzik az Odyssey-vonal? Volt problémád a grafikai megoldásokkal és effektekkel?