• Az Activision a matchmakinget akarta a mikrotranzakció oldalára állítani
  • Gyenge játékosokat profikkal rakott volna össze, hogy pénzköltésre buzdítsa össze
  • Vásárlás után pedig gyengébbekkel párosította volna őket a sikerélmény okán

Mikrotranzakció – e szó a játékosok rémálmainak egyik sűrűn előjövő eleme. Mára egy olyan üzleti modellé nőtte ki magát, ami megháromszorozta a videojáték-ipar értékét. A fejlesztők sokféle formában élnek vele. Sokszor csak értéktelen skineket lehet vásárolni, máskor játékbeli valutát, amit aztán játékbeli eszközökre költhetünk.

Olykor teljesen feleslegesen jelenik meg egyjátékos módokban, máskor pedig a kedves fejlesztők és kiadók azzal a módszerrel élnek, hogy direkt nehezebbé teszik a játékban a boldogulást, ezzel biztatva arra a játékosokat, hogy vásároljanak a mikrotranzakción keresztül – szerencsére legtöbbször azért a nehézség nem lehetetlen nehézség, bár van olyan, amikor pénzköltés nélkül két és fél év alatt lehetne mindent elérni.

De úgy tűnik, az Activision még egy lépéssel tovább akart menni, és 2015-ben benyújtott egy szabadalmat egy olyan módszerre, amire nyugodtan ráfoghatjuk, hogy pofátlanság. A metódus lényege, hogy a matchmaking szándékosan összerak kezdő játékosokat profikkal, akikkel szemben valószínűleg nem teljesítenének jól. Ám a rendszer mintegy jóindulatból elárulná nekik, hogy a profi játékos milyen eszközöket használt, ezzel buzdítva arra, hogy a mikrotranzakciót kihasználva ő is vásároljon magának olyan fegyvereket, páncélokat, és így tovább.

Ha a delikvensre hatott a dolog és megvásárolja magának a cuccokat, a rendszer szándékosan összerakja gyengébb játékosokkal, hogy úgy érezze, megérte elkölteni a pénzét, és ezzel még több pénzköltésre ösztönöznék. Aranyos módszer, nem?

Amint ez kiderült, az Activision – aminek amúgy 2016-ban 3,6 milliárd dollárt hozott a mikrotranzakció – hamar leszögezte: „ez egy kutatói szabadalmi bejelentés volt 2015-ben, de a kutatási és fejlesztési csoport a játékfejlesztéstől függetlenül dolgozik. Játékban nem lett felhasználva.”

living-with-hipstergirl-and-gamergirl-byjagodibuja.jpg

Na, mit szóltok ehhez?