• Az Oscar bizottság 928 új tagot hívott meg
  • A tagok összetétele sokszínű
  • A törekvések 2014-ben indultak, amikor csak fehér színeszeket jelöltek Oscarra

Az Oscar-díjért felelős Academy of Motion-Picture Arts and Sciences 928 meghívót küldött ki új tagjainak, jelentették be hétfőn. Ezzel a rekord mennyiséggel folytatja az elmúlt évek trendjét: az akadémia minden évben egyre több meghívót küldött ki, azzal a céllal, hogy nemi, etnikai és nemzeti sokszínűséget teremtsen tagjai között. 2017-ben 774, 2016-ban 683, 2015-ben 322 új tag csatlakozott az akadémiához.

Néhány kiemelt név az új meghívottak közül (természetesen a teljesség igénye nélkül): Gemma Arterton (Perzsia hercege: Az idő homokja), Doona Bae (Felhőatlasz), Timothée Chalamet (Szólíts a neveden), Emilia Clarke (Trónok harca), Omar Epps (Dr. House), Eva Green (Casino Royale), Danai Gurira (Fekete párduc), Chin Han (A sötét lovag), Lena Headey (Trónok harca), Ken Jeong (Másnaposok), Daniel Kaluuya (Tűnj el!), Chloe Grace Moretz (Kick-Ass), Kumail Nanjiani (Rögtönzött szerelem), Daisy Ridley (Star Wars: Az ébredő Erő), Mark Strong (Kingsman), J.K. Rowling (Legendás állatok és megfigyelésük) és még sokan mások. Érdekesség, hogy a sokszínűség ellenére az új tagok 52%-a továbbra is férfi, míg 62%-a továbbra is fehér. Valószínűleg épp ezért rekordmennyiségű a meghívottak száma – a többieket valószínűleg csak pluszban hívták meg.

Az Akadémia jelenlegi, sokszínűségre törekvő intézkedései még 2014-ben kezdődtek, a 86. Oscar-díj jelölései kapcsán kibontakozó botrányok miatt. Csak fehér színészeket jelöltek Oscar-díjra abban az évben, ez pedig tiltakozást váltott ki azzal a hashtaggel, hogy „#OscarsSoWhite”. A következő évben csak még nagyobb lett a fölháborodás hangja, amikor megismétlődött az előző év baklövése. Ez arra ösztökélte az Akadémiát, hogy megkétszerezze erőfeszítéseit – ennek eredménye az idei meghívottak sokszínűsége. (Akik között ott van az a Jada Pinkett-Smith, aki 2016-ban a sokszínűség hiánya miatt bojkottálni akarta az Oscar-díj átadást.)

oscar.jpg