• Közzétették a leginkább túlfizetett vezérigazgatók listáját
  • Az EA és az Activision első embere is ott van a névsorban

2015 óta minden évben elkészíti tanulmányát az As You Sow, melyben arra a kérdésre igyekeznek választ találni, hogy melyik cégek vezérigazgatói keresnek sokkal többet az indokoltnál. Az idei beszámoló nemrég megérkezett, amely nekünk, gamereknek is érdekes lehet, hiszen két ismerős név, illetve kiadó is szerepel a Top 100-as listán. Bár a "Top" szót lehet idézőjelbe kellett volna tenni már elsőre is...

A módszertan több tényezőt is vizsgál. Először is nézik az arányt CEO-k fizetése és a részvényeseket illető megtérülés között. Emellett szempont az is, hogy a részvényesek hány százaléka szavazott a vezérigazgató fizetése ellen, mint ahogy a cégen belüli fizetési medián és a CEO bére közötti arányt is vizsgálják. Ezek alapján az Electronic Arts és az Activision Blizzard első embere is felkerült a listára.

az-ea-es-az-activision-is-szerepel-a-tulfizetesi-listan.jpg

Bobby Kotick, az Activision Blizzard vezérigazgatója a névsor első felében található a 45. helyen, aki éves szinten közel 29 millió dollárt tehet zsebre - ez az As You Saw szerint 13 millióval több az indokoltnál. Az Electronic Arts feje, Andrew Wilson pedig a 98. helyre került a majdnem 36 millió dolláros bérével, amely közel 20 milliós túlfizetést jelent.

Kotick Top 50-es helyezése annak fényében különösen helytálló, hogy az Activision Blizzard nemrég brutális leépítést jelentett be: közel 800 dolgozót küldtek el a cégtől.