Kezdjük az elején: mi is az az SFF? Nem más, mint a small form factor rövidítése, ami kompakt méretű számítógépet jelent. Kisebb asztali PC-ként gondoljunk rá, ami kb. akkora helyen is elférhet, mint egy konzol, ám ennek megvannak a maga hátrányai: kisebb hely áll rendelkezésre az alkatrészek számára, a megfelelő airflow kialakításáról nem is beszélve. Kaphatók már dedikált SFF alkatrészek, pl. tápegységek, de kevés gyártó foglalkozik külön SFF cuccokkal.

A videokártyák terén sem egyszerű a helyzet, mert általában minél jobb egy kártya, annál nagyobb is - úgy tűnik az Nvidia most ezen szeretne változtatni. A Wccftech értesülései szerint ugyanis a cég a partnereivel közösen szeretne létrehozni egy SFF gaming PC ökoszisztémát, aminek "SFF Enthusiast GeForce" videokártyák is a részét képezik majd.

És akkor most vegyünk egy-két mély lélegzetet, főzzünk le egy kávét, és nézzük meg Mr Matt Lee gyönyörű Fractal Design Terra buildjét, ami remek példa az SFF életérzésre:

No de visszatérve az Nvidiához, állítólag teljesen új irányelveket is megfogalmaztak az SFF gépek építésével kapcsolatban:

"A rajongók világszerte választják a kompakt méretű számítógépházakat az álomgépükhöz. Ugyanakkor nem mindig könnyű megfelelő alkatrészeket találni az SFF mérethez, ha modern videokártyákról van szó.

Az Nvidia megalkotta azokat az irányelveket, amik segítségével a játékosok a legjobb GeForce RTX videokártyákat és alkatrészeket választhatják ki SFF gépükhöz.

Ezek az irányelvek méreteket és térközöket biztosítanak a videokártyák és az SFF házak között, így alkotva meg egy standardot a videokártya- és számítógépház gyártók számára, hogy az SFF gaming PC-k építése igazán jó élmény legyen."

Kíváncsian várjuk, melyik cég lesz az első, aki elkezd kísérletezni a kisebb méretű kártyákkal. A Gigabyte egyébként már korábban kijött egy ilyen kártyával (RTX 4060 OC Low Profile 8G), meg aztán ott az RTX A2000 is, de elterjedtnek semmiképp sem mondhatjuk a modern, alacsony profilú/kisebb méretű kártyákat. Na de majd most!