• Befutottak a Forza Motorsport első értékelései
  • Melyek alapján egy remek versenyjáték született
  • Pusztán a számokat nézve viszont egyelőre nem sikerült leköröznie a Gran Turismo 7-et
  • Abban viszont mindenki egyetért, hogy technikai fronton egy valódi mestermű született

Ami a PlayStation tulajdonosoknak a Gran Turismo, az a zöldek táborának a Forza Motorsport, és bár ez utóbbi nem tudhat magáénak olyan hosszú életutat, mint a Polyphony Digital legendás (fél)szimulátora (az ugyanis tavaly decemberben ünnepelte a 25. születésnapját), így is egy valódi gyöngyszemről beszélhetünk. A legújabb, számozás nélküli epizód kapcsán rengeteg ígéretet tett a Turn 10 csapata a vizualitásra, a vezetési élményre és a mesterséges intelligenciára vonatkozóan, melyek ugyan az autóversenyzős címek új fejezetét vetítették előre, mondani ugyebár sok mindent lehet, ez már többször is bebizonyosodott a videójátékok világában. Nemrégiben viszont lejárt az október 10-én érkező program embargója, így természetesen az első tesztek és beszámolók is villámsebességgel lépték át a célvonalat – az összesítést nézve pedig egy újabb kiemelkedő darabbal gazdagodott a zsáner.

Természetesen ismét a cikkek pontszámait összesítő Metacritic oldalára vándoroltunk, hogy kiderüljön, mennyi az annyi, a rublikát látva pedig nem kellett csalódnunk: a hír írásának pillanatában 84 ponton áll a Forza Motorsport (58 teszttel, bár ez időközben ugye változhat), a felsorolásban pedig egyre-másra sorakoznak a 9-10 pontos értékelések – 70%-ra eddig csupán két portál (Gamer.no, GamesRadar+) értékelte az élményt. A Player 2 újágírója, Matt Hewson ellenben maradéktalanul elégedett volt a játékkal, kiemelve, hogy a versenyzőknek nyújtott segítségnél csak a technikai megvalósítás érdemel nagyobb tapsot. A Daily Star munkatársa, Tom Hutchison szintén 100 pontot dobott az alkotásra, méghozzá a Twinfinite szakijával együtt – utóbbi megjegyezte, hogy már most izgatottan várja, mit hoz a jövő a szimulátorok terén. Eddig a pillanatig 15 olyan írás található az oldalon, ami 9-10 pont közé osztotta be a játékot, a többség viszont (például az olyan jól ismert oldalak, mint az IGN, a Gamerant, az Eurogamer és a TheGamer) 8 pontot osztott rá, ami még bőven a "must have" kategória. Ahogy azt említettük, két portál mindössze 70%-ot hagyott a cikk végén – a GamesRadar+ dolgozója egyenesen odáig ment, hogy szerinte a Forza Motorsport 7 szinte mindne téren jobb élményt nyújtott. Na de akkor következzék a lényeg: a 2022 márciusában megjelent, a PlayStation 5 erejét messzemenőkig kihasználó Gran Turismo 7 jelenleg 87 ponton áll az oldalon (125 írás után), ha tehát a számok szintjére redukáljuk az összehasonlítást, akkor a Sony alkotása lett a befutó. Persze ennél azért összetettebb a dolog, így inkább csak azt mondjuk, hogy mindenki abban a programban üljön a volán mögé, amelyikben szeretne, a szórakozás mindkét esetben garantált.

Már kapható a legújabb Forza Motorsport, amelyben a vezetés élménye valóságos, és amit már meg is vehetsz a Konzolvilágnál!