Talán sokan emlékeztek még a FreeSpace 2-re, mely annak idején a PC Guru teljes játék melléklete is volt. A játék motorja azóta ingyenesen felhasználhatóvá vált, és a kiadott fejlesztői eszközöknek köszönhetően bárki nekiállhatott saját játékot fejleszteni. Ezt tette néhány Battlestar Galactica-rajongó is, és belefogtak egy stand-alone (ez azt jelenti, nem kell hozzá az alapjáték) mod létrehozásába.

Beyond the Red Line, BSG mod a FreeSpace 2 motorjávalA Beyond the Red Line a TV-ben futó sorozatot veszi alapjául, és annak a történetét egészíti ki. A játékban beülhetünk az emberek és a cylonok járműveibe is, mint például a Viper vagy Cylon Raider. Lesz majd egyjátékos kampány, és multiplayer módban is összecsaphatnak a játékosok.

Játékmenet tekintetében ugyanarra kell számítani, mint az alapjáték esetében, csak természetesen BSG-stílusban, a sorozathoz illő küldetésekkel. A menük és a kezelőfelület is sokban emlékeztet a FreeSpace 2-re, de ezt is átdolgozták, hogy meglegyen a hangulat. Mivel nem kapcsolódnak hivatalosan az NBC Universal stúdióhoz, természetesen nem szerepelnek majd az eredeti színészek, de a lelkes rajongók a hangjukat is adják a projekthez, és nem is végeznek rossz munkát. Várható majd renderelt átvezető videó is, de ezen csak egy ember dolgozik, így erről még nem sokat árultak el.

Beyond the Red Line, BSG mod a FreeSpace 2 motorjávalA grafika, annak ellenére, hogy 1999-es a játék eredeti motorja, egész szép, köszönhetően a számtalan módosításnak, melyet a fejlesztők eszközöltek rajta. Itt nem csak nagyobb felbontású textúrákra kell gondolni, extra effektek is bekerültek. Eredeti zenék is lesznek a játékban, melyet a csapat egyik tagja komponál, és nagyon profinak tűnik a végeredmény. A demóban hallható zenéket le lehet tölteni a Beyond the Red Line honlapjáról.

Megjelenési dátumról egyelőre korai lenne beszélni, hiszen annak ellenére, hogy a demó megjelenése után többen csatlakoztak a lelkes modderekhez, akik közt egy magyar is található, még mindig sok munka vár rájuk. A demót minden űrszimulátor-, FreeSpace- és Battlestar Galactica-rajongónak szívből ajánlom, nem fognak csalódni!