A Black Mesa talán jobb Half-Life remake lett, mintha maga a Valve csinálta volna. A rajongókból álló csapat a saját technikai tudásának hiányosságait (pl. ez eredményezhette a játék nem túl acélos optimalizációját) és a projektre áldozható erősen korlátozott anyagi javak okozta problémát úgy kompenzálta, hogy a tagjaiban rejlő Half-life iránt tanúsított végtelen mennyiségű rajongás szinte teljes egészét a játékba ömlesztette, így egy közel tökéletes Half-Life-ot kaptunk. Sajnos a játék viszont nem teljes, még nem, de ez nem is olyan sokára változni fog.

A Valve támogatását élvező Crowbar Collective azt a célt tűzte ki, hogy 2017 nyarára befejezi a játékból jelenleg hiányzó, Xen pályákat tartalmazó szakaszt. A csapat rengeteg időt és energiát fordított arra, hogy a játék Steames változata jobb legyen, mint a korábbi modifikáció. Csak a Steames megjelenés után tudtak igazán arra koncentrálni, hogy befejezzék a Xen pályákat. Az említett pályák befejezése azért fog ilyen sokáig tartani, mert megint szeretnék minden rajongásukat beleadni és így minél tökéletesebb munkát végezni, ehhez viszont idő kell.

Ez nem csupán a régi pályák szimpla újraalkotását jelenti, hanem az összes kérdéses pálya teljes újratervezését, mivel a csapat szeretné megmutatni, hogy szerintük mennyivel jobb és nagyobb lehetett volna a Xen, ha az eredeti Half-Life készítésekor a Valve-nek több ideje jutott volna rá. A játékot most 60%-al olcsóbban, mindössze 8 euróért vásárolhatjátok meg a Steam-en, ez egy remek ajánlat, mivel abban az esetben, ha kíváncsiak lesztek a Xen pályákra, akkor valamikor úgy is muszáj lesz megvennetek.