Érdekes jelenségre hívta fel nemrég a figyelmet egy felhasználó a hazai Redditen a Netflix kapcsán, ami ugyan egyáltalán nem friss információ, ugyanakkor a felhasználók többsége biztosan nem tudott róla: nevezetesen arról, hogy ha böngészőből használjuk a szolgáltatást, akkor nem biztos, hogy megkapjuk azt a minőséget, amiért fizetünk. Csak éppen szabad szemmel ezt ugyebár nem biztos, hogy észrevesszük.

bongeszobol-nezed-a-netflixet-akkor-lehet-hogy-rosszul-csinalod.jpg

A Standard előfizetéssel Full HD, a Premiummal pedig 4K felbontással nézhetjük a filmeket és a sorozatokat (persze csak azoknál a tartalmaknál, melyek ilyen minőségben elérhetőek), ha azonban ellátogatunk a Netflix ügyfélszolgálati oldalának egyik mélyebb bugyrába (HTML5 / felbontás), akkor kiderül, hogy böngészőn keresztül ezek közül jó eséllyel nem kapjuk meg egyiket sem. Hogy miért? Azért, mert az alkalmazások nem megfelelő titkosítása miatt a Chrome, a Firefox és az Opera esetében is csak 720p-ben streamelhetünk a Netflixről.

A megoldást a Microsoft Edge, azon belül is a Legacy (vagyis nem a Chromium-alapú) verzió jelentheti, ha mindenképpen böngészős megoldást keresünk, amely a Full HD-t és a 4K-t is támogatja. Illetve ott van természetesen a Netflix dedikált alkalmazása is, amely szintén biztosítja desktopon az elvárt minőséget.

Lényeg a lényeg: bármennyire is kényelmes közvetlenül a böngészőn keresztül Netflixezni, ha nem a Microsoft alkalmazását használjuk, akkor felesleges havi pénzkidobás minden egyes forint, amit az alapcsomagnál drágább előfizetésre költünk.