Idegenek és Ragadozók, avagy Alien és Predator. Aki kedveli a horrorisztikus, tudományos-fantasztikus sztorikat, az általában mind ismeri a H. R. Giger teremtette, savas vérű, a gazdatestből kirobbanó parazitákból felnövekvő xenomorfokat, valamint a harcias, becsületkódex alapján létező vadászokat, akik bolygóról bolygóra járnak, keresve a minél nagyobb kihívást nyújtó prédákat. A szegedi, eredetileg 1929 óta létező, majd 1992-től újra kiadóként működő cégnek évtizedek óta rengeteg nagyszerű olvasnivalót köszönhetnek a könyvek szerelmesei (ezer hála a Lovecraft gyűjteményes kötetekért), mi azonban az aktuális kiadásokra koncentrálunk (lesz még mostanság hasonló cikk, csak más témakörben), momentán azokon belül is két trilógiára.

Árnyékhajsza tengeren és folyón át

A filmsorozat kánonjába beletartozó regények a 20th Century Fox felügyelete alatt készültek, méghozzá három író (Tim Lebbon – Árnyékhajsza, James A. Moore – A bánat tengere, Christopher Golden – A fájdalom folyója) közreműködésével, akik a Nyolcadik utas: a Halál és a Bolygó neve: Halál történetek közt eltelt időszakot mutatják be. A 37 évig az űrben sodródó, majd mentőkapszulájában egy bányabolygón landoló Ripley történetével kezdődik a nagyszabású sztori, ami aztán egészen az LV-426, avagy az Acheron planétáig vezeti az olvasót, ahol ugye a második mozifilmből már jól ismerjük a pórul járt telepesek sorsát.

Bár a három kötet elérhető egy ideje, azokat egyben immáron remek áron, komoly megtakarítással szerezhetjük be a kiadó honlapjáról, és ez akkor remek hír, ha valamiért kimaradt az életünkből a trilógia. Bár a franchise regényei az utóbbi években mintha kifogytak volna a remek ötletekből (a korai Alien 4-trilógia volt zseniális, azt mondjuk nehéz felülmúlni), az Árnyékhajsza nagyon jól indít, és ugyan igyekszik a komfortzónában maradni, szereplői kidolgozottak, rendelkeznek némi háttérrel, ezért könnyebben beleélheti magát az olvasó a helyzetükbe, mintha csak papírmasé figurákkal operálnának a szerzők. Ami különösen izgalmassá és érdekessé teszi ezeket a könyveket, az azonban leginkább az, hogy egyfajta hídként szolgálnak a két klasszikus mozifilm történései között, így rajongóként szinte kihagyhatatlanok.

Szukits könyvek - Alien és Predator

Harag

Ami viszont kifejezetten aktuális, az egy újabb trilógia (A harag háborúja), méghozzá a fentebb említett Árnyékhajsza írójától, Tim Lebbontól, aki ezúttal még feljebb emelte a lécet, és egy igazán epikus történetet mesélt el a ragadozók és idegenek háborújának képében. Bár egyelőre csak az első két kötet, avagy a Rajtaütés és az Invázió érhető el, ezek kellően erősre, izgalmasra sikeredtek, visszahozva az Alien-, Predator-, illetve az AvP-regények korai klasszikusainak remek hangulatát, és igazi erejét a történetmesélés terén.

A sztori a ragadozók támadásával indít, amit természetesen a Weyland-Yutani (ha valaki nem ismerné a franchise univerzumát, ez egy hatalmas vállalat, aminek mindig van valami köze – közvetett vagy közvetlen módon – az idegenek és ragadozók felbukkanásához) sem néz jó szemmel. Miután pedig kezdetét veszi a Harag Háborúja, a tengerészgyalogosok egy alakulata, az Űrfecskék is a harc sűrűjében találja magát. Ám minden hiábavalónak tűnik, hiszen mint kiderül, sokkal komolyabb problémák állnak a háttérben, és egy olyan ellenséggel kell szembenézniük a ragadozóknak és az embereknek, amivel szemben muszáj összefogniuk, ám még így sem biztos a győzelmük.

A Rajtaütés és az Invázió nagyszerű kezdet, amit majd az április 5-én megjelenő Armageddon zár le, és ahogyan azt a Szukits esetében megszokhattuk, szerencsére a kiadás is igazán minőségi, ami már a borítókon is meglátszódik. Ha szereted a xenomorfokkal és ragadozókkal kapcsolatos könyveket, a Háború-trilógia az, amit mindenképpen érdemes elolvasnod, pláne, hogy Tim Lebbon úgy tűnik, az Árnyékhajsza esetében csak bemelegített a fő mű előtt, amibe már minden lelkesedését és ötletét beleölte a lassan ötven éves szerző. Ajánlott olvasmány a sci-fi és horror, valamint a jól ismert sorozatok kedvelőinek.