A múmia 1999-ben került a mozikba, viszonylag vegyes kritikákat kapott, de a kasszáknál jól szerepelt, és ez két folytatást, valamint indokolatlanul sok A skorpiókirály spinoff-filmet eredményezett. Brendan Fraser alakítása a főszereplő Rick O'Connellként máig a színész legikonikusabb szerepe - bár az is igaz, hogy Hollywood pár évvel később el is felejtette szegényt. Az 1999-es kalandfilm azonban több szempontból is érdekes, ugyanis Fraser vészesen közel került ahhoz, hogy véget vessen vele nemcsak a karrierjének, de az életének is.

1002435159-photo-u1.jpg

(Kép forrása: ranker.com)

A film nagy részét Marokkóban és a Szahara perzselő hőségében forgatták. A stábtagoknak kétóránként a produkció orvosi csapata által összeállított egyedi italokat kellett fogyasztaniuk, hogy elkerüljék a kiszáradást. A homokviharok, a vadállatok és a mérgező rovarok/hüllők szintén problémát jelentettek; többször előfordult, hogy az embereket légi úton kellett elszállítani, miután valami megharapta vagy megcsípte őket. Egy másik esetben Brendan Fraser élete is szó szerint a levegőben lógott. Akad egy jelenet a filmben, mikor Rick O'Connell-t felakasztják, mielőtt Evelyn Carnahan (Rachel Weisz) megmenti.

Egy kaszkadőrt használtak a távoli felvételekhez, de a közelieknél Frasernek magának kellett a nyakába tennie a kötelet. Az első felvétel rendben ment, de Stephen Sommers rendező egy második felvételt is akart, ahol a kötél kicsit jobban megfeszül. Ekkor Fraser elkövette azt a hibát, hogy a jelenet hitelessége érdekében nem volt elég elővigyázatos, véletlenül tényleg a nyaka köré tekeredett a kötél, amivel lényegében felakasztotta magát, és konkrétan elájult a levegőhiánytól. 18 másodpercig mozdulatlanul feküdt, mikor levágták, és amint visszanyerte az eszméletét, már egy mentős szólongatta.