Highway of Death, azaz a Halál országútja – így nevezik a Kuvaitot az iraki Baszra városával összekötő 80-as számú főutat, ahol az öbölháború alatt, egészen pontosan 1991. február 26-án a USAF és a US Navy lebombázta az Iraki Köztársasági Gárda visszavonuló csapatait, megsemmisítve – becslések szerint – 1400-2000 járművet. Tankokat, katonai csapatszállítókat, buszokat és civil járműveket.

Az áldozatok számát a mai napig nem tudták pontosan meghatározni, egyes források 1000-1200-at becsülnek, mások 10 000-hez közelinek vélik – 500-600 ember halt meg a főcsapásban, a többi a következő hullámokban (a 8-as számú főútnál), menekülés közben a sivatagban vagy a határ közelében géppuskások és Apache helikopterek által.

Az Egyesült Államok eme támadása sok vita tárgyát képezi, mert egyrészt, visszavonuló, közel védtelen erőket támadtak meg, másrészt a beszámolók szerint civil férfiak, nők és gyerekek is áldozatul estek a bombázásoknak.

Hogyan jön ez a Call of Duty: Modern Warfare-hoz? Nos, úgy, hogy a játékban van egy Highway of Death nevű küldetés, ami az azonos nevű helyszínen játszódik. Itt viszont az oroszok bombázták le a visszavonuló, menekülni próbáló embereket, nem az amerikaiak.

Amint ennek híre ment, sokan kinyilvánították nemtetszésüket, mondván, hogy az Infinity Ward megpróbálja átírni a történelmet, elmosni az USA háborús bűneit, sőt egyesek egészen odáig mentek, hogy oroszfóbiásnak nyilvánították a Call of Duty: Modern Warfare-t.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!