Cortana a Microsoft Windows Phone-okon használható virtuális személyi asszisztense, akit ugye a Halo-sorozatban szereplő nővéréről neveztek el, és többé-kevésbé Jennifer Taylor szólaltat meg (csupán a trécselős részeket mondja ő, a szabványos lekérdezési szövegek Taylor szintetikusan létrehozott hangján csendülnek fel). Bár Master Chief MI-je azért jóval fejlettebb volt, ez a kis ál-MI is egész jó szórakozás tud lenni, igaz, a fejébe valószínűleg senki se telepítené, és a csatamezőn sem tenne jó szolgálatot.

Azonban csak akkor élvezheted szolgáltatásait, ha már elmúltál 13 éves, addig ugyanis egy szót sem szól hozzád. Nem holmi női szeszélyből teszi ezt, csupán a törvény kötelezi rá. Ugyanis létezik az Egyesült Államokban az 1998-as gyermekek online adatvédelmi védelméről szóló törvény, amely szabályozza a kiskorúak online megosztásait, illetve nem engedi a tőlük származó információgyűjtést szülői engedély nélkül. A Cortana pedig -- akárcsak a Siri vagy Google Now -- pont az adatgyűjtés elvén működik, a felhasználótól származó információkat begyűjtve, és azokat a Microsoft-szolgáltatásoknak elküldve válik egyre jobb asszisztensé.

A dolog buktatója, hogy Cortana csak akkor tudja, hány évesek vagyunk, ha eláruljuk neki, a hangunk alapján ugyanis nem képes belőni a korunkat.

cortana-2.jpg