• Csalás-botrány ütötte fel a fejét a Counter-Strike: Global Offensive profi szektorában
  • Három játékost már kitiltottak
  • Állítólag a mezőny 40%-a él nem megengedett eszközökkel
  • Nehéz észlelni, hogy ki csalt
  • A rajongók csalódottak és bizalmatlanok

Utálatos dolog online játékban csalni, hiszen az illető tönkreteszi mások szórakozását, de ha profi játékos teszi ezt, akkor igazán elítélendő a dolog. Nos, pontosan ez történt most a  Counter-Strike: Global Offensive mezőnyében, s egyre nagyobbra dagad a botrány.

Az egész egy német játékossal, Simon „smn” Beckkel kezdődött, aki fennakadt az E-Sports Entertainment Association saját szűrőjén, ami felkeltette a Valve figyelmét, mert ezek szerint a VAC nem volt elég jó. A cég el is kérte a vonatkozó adatokat, s a frissítette a saját rendszerét, ami ezek után több csalót is talált, kettőt profi körökben.

Hovik „KQLY” Tovmassian és Gordon „SF” Giry kapott bannt, majd Beck kitálalt, s elmondta: nagyon sok profi játékos, a mezőny mintegy 40%-a használ valamilyen csalási formát, főleg olyat, ami a célzásban segíti az illetőt. Beck egy listát is közzétett, ami több játékost is csalással vádol, ám ezek közül eddig nem mindenkit tiltottak ki.

Az eset kirobbanása után mind KQLY, mind pedig SF csapata, a Titan és az Epsilon vizsgálatot indított, s gyorsan kiderítették, hogy a szóban forgó játékosok valóban használtak nem megengedett eszközöket, s ezt a vádlottak be is ismerték. Mindkettejüket kipenderítették, a két csapat pedig nem indulhat a közelgő DreamHack Winter 2014 bajnokságon. A DreamHack szervezői továbbá jelezték, hogy különösen oda fognak figyelni az esetleges csalásokra, extra lépéseket téve annak érdekében, hogy ezeket megakadályozzák.

Magát a csalás azonban állítólag nagyon nehéz észrevenni, hiszen magán a képernyőn semmi nem látszik, s tényleg csak a célzásban segít be, azt a látszatot keltve, hogy az amúgy is profi játékos éppen a legjobb meccsét játssza. Duncan „Thooorin” Shields, kommentátor elmondása szerint csak akkor lehet tetten érni valakit, ha telepítés közben sikerül elkapni.

Thooorin egyébként arra kérte a közösséget, hogy hagyják abba a boszorkányüldözést, de süket fülekre talált, a bizalom ugyanis megrendült, sokan csalódtak az egész mezőnyben, sőt létrejött egy oldal, ahol figyelemmel lehet kísérni melyik profi csapat játékosát bannolták. A közösség tehát egy cseppet sem örül, a botrány pedig egyelőre tovább gyűrűdzik.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!