• Már készül az ESL új szabályrendszere a doppingolás ellen
  • A NADA és WADA közreműködésével dolgozzák ki a szabályokat és a teszteket
  • Még konkrétum nincs, az első doppingtesztek azonban már augusztusban megtörténnek
  • Az ESL One Cologne eseményen szúrópróbaszerűen vizsgálják majd a játékosokat
  • Ez az egész Kory „SEMPHIS” Friesen kijelentéséből indult, amikor is azt mondta, hogy a Cloud9 doppingolt

Nagy hullámokat keltett Kory „SEMPHIS” Friesen kijelentése, miszerint a márciusi ESL One Katowice bajnokságon az egész Cloud9 csapat doppingolt. Az állítása szerint Adderallt szedtek, ami egy olyan amfetaminszármazék, ami javítja a koncentrációt és az éberséget -- két olyan dolog, amivel előnyt lehet szerezni egy ilyen rendezvényen.

Azt ezen a ponton nem lehet bizonyítani, hogy Friesen valóban doppingolt-e vagy csak a csapatával akart kibabrálni, akik nem sokkal az ominózus interjú előtt tették ki a szűrét, de az biztos, egyetlen mondattal lépéskényszerbe került az ESL, amely lázasan dolgozik azon, hogy új szabályokat állítson fel a meg nem engedett teljesítményfokozók használatának megszüntetésére.

A szövetség tegnap este kiadott közleményében elmondta, hogy a NADA (Nationale Anti Doping Agentur) és a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) közreműködésével dolgozik egy átfogó, ésszerű keretek között megvalósítható és a játékosok személyiségi jogait nem sértő szabályokon, illetve olyan teszteken, amelyek pontos eredményt adnak. A NADA abban segít, hogy ezeket a szabályozásokat és teszteket kidolgozzák, míg az ESL abban bízik, hogy a WADA közreműködésével ezeket világszerte be tudják majd tartatni.

Az új szabályok kidolgozása és beépítése még várat magára, az ESL azonban az első lépéseket már most megteszi. A jövő hónapban esedékes ESL One Cologne eseményen ugyanis szúrópróbaszerű doppingtesztek lesznek. A játékosok bőrének segítségével, egy, most még nem részletezett módszerrel keresik a meg nem engedett szereket. Az ESL továbbá minden Intel Extreme Masters, ESL One és ESL ESEA Pro League versenyen hasonló teszteket akar végezni.

dopping.png