Az első Lost Planetben a játékos megannyi mechát maga alá kaphatott, ám a harmadik részben ez már nem így lesz. Andrew Szymanski projektvezető a VG247-nek elmondta, hogy a játék jellege sokkal személyesebb, mint az első két felvonásé volt. Jim azért megy a fagyott bolygóra, hogy ellássa a feladatát, és ehhez csak egy Utility Rignek keresztelt masinát vihet magával. Ezért aztán hősünk ragaszkodik a géphez, és bár a játékmenetben nem igazán fogunk szerelgetni és bányászni, az akridok gyilkolását egyedül a Utility Riggel tudjuk felgyorsítani.

"Az egyjátékos módban Jim -- azaz a játékos -- kizárólag egyetlen Riget használhat. Ez azért fontos, mert ezzel is hangsúlyozzuk, hogy a gép Jim saját tulajdona, mely a történet szempontjából is jelentőséggel bír. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nem lesznek más robotok, amiket a többi karakter irányít."

A Lost Planet 3 a Capcom afféle bocsánatkérése a második rész miatt: a kooperatív akciójátékká avanzsált folytatás sem a kritikusokat, sem pedig a játékosokat nem győzte meg, így a kiadó visszatért a gyökerekhez, és egy érzelmekkel teli sztorival megáldott, szóló játékélményre kihegyezett harmadik részt tervezett. Mi már nagyon várjuk.