A kiadó Deep Silver már korábban is kihangsúlyozta, hogy a Dead Island Riptide nem egy folytatás, hanem az eredeti játék mellékszála. Ennek megfelelően a régi csapat visszatér, kiegészítve egy most még ismeretlen ötödik taggal, akinek képességei állítólag nagyon jól fognak jönni az újabb rémálom során.

A történet az eredeti játék fináléja után veszi fel a fonalat, amikor is hőseink egy hajó fedélzetéről nézik, ahogy a pokollá változott sziget távolodik -- ám nem sokkal később egy óriási monszun csap le rájuk, majd a hajón elszabadul a pusztító vírus, a csapat pedig Palanai szigetén köt ki, ahol nemcsak a monszun által félig elpusztított turistaparadicsom nehezen navigálható, romos utcáival kell megküzdeniük, hanem új módokon mutálódott zombikkal is -- arról nem is beszélve, hogy a szeszélyes időjárás is nehezíti majd a dolgunkat.

A játékmenet során a közelharc valamivel nagyobb hangsúlyt kap majd, mint a lőfegyverek, de persze minden lehetséges eszközt be kell majd vetnünk a túlélésünk érdekében. Gyakori feladatunk lesz bunkerek védelme és megerősítése, illetve a szigetet is be kell majd járnunk, gyalogosan, autóval, vagy egy veszélyes folyón csónakkal. Jó hír, hogy az eredeti játékban terelgetett karakterünket importálhatjuk, de az még jobb, hogy csiszolt motort és multiplayer módot kapunk.

A Dead Island Riptide 2013-ban fog megjelenni PC-re, Xbox 360-ra és PlayStation 3-ra.