Bár a rendelet egy Seattle-i szövetségi bíró által ideiglenesen felfüggesztésre került, sok cég még mindig nem tudja, hogy ez milyen hatással lesz munkavállalóira. Az ügyben nemcsak techcégek, vagy sportcsapatok érdekeltek, de a Valve is. A munkavállalók toborzására és az esport üzletágra is hatással lehet, sőt, a DotA 2 Internationalt is érintheti.

A vízumigénylési folyamatot nemcsak a megfelelő papír igénylése bonyolítja, de az is, hogy az esport csapatok nagy része foglalkoztat kiskorú versenyzőket. Az elmúlt időszakban több ilyen csapat vízumigényét utasították el, és bár az Arrow Gaming végül képes volt megszerezni az igényelt okmányokat, mások még mindig várnak. Kivételek persze vannak, az Egyesült Államoknak van egy külön kategóriája, amiben kiemelkedő tehetségű, elismert személyek szinte azonnal hozzájuthatnak a beutazási engedélyhez. Ez azonban az esportolókra nem vonatkozik, így az is lehetséges, hogy a Valve nem az Egyesült Államokban, hanem azon kívül fogja megrendezni ezt a hatalmas esport banzájt. A Valve azt állítja, hogy az esemény nem fog elmaradni. Ugyanakkor az is probléma, hogy egyes munkavállalók nem mehetnek haza saját hazájukba pihenni, olyan személyek, akik évek óta az USA-ban dolgoznak, fizetnek adót, és a Patriots-nak szurkolnak az NFL-ben.

valve-logo1-alt.jpg

Gond tehát van, de a helyes megoldás megtalálása nagyon nehéz. A politikusoknak bölcsességet és türelmet kívánok, hogy megtalálják a megfelelő eljárást, amivel nemcsak a saját állampolgáraiknak, de a külföldieknek is kedvező döntést hoznak.