• Botrány a Dota 2 körül
  • Kirúgták a Shanghai Major kommentátorát, James „2GD” Hardingot
  • Hardingot Gabe Newell egy seggnek nevezte

Egyre nagyobbra duzzad a botrány a Dota 2 körül, amit csak tetéz az, hogy éppen egy nagyszabású, a Valve által rendezett és pénzdíjas, így nagyon is komoly bajnokság zajlik, a Shanghai Major. A dráma a torna első napja után pattant ki, amikor megtudtuk, hogy a házigazdát, James „2GD” Hardingot elbocsátották.

Akik jártasak a Dota 2 profi világában, azok bizonyára ismerik Hardingot, akinek védjegye a csipkelődő, bizonyos szempontból pedig akár egyenesen sértőnek is nevezhető stílusa, ami a Shanghai Major során is hozott. A PC Gamer beszámolója szerint kommentárja tiszteletlen, a játékosokat sértegető, többször pedig egészen furcsa volt. Itt egy kis ízelítő:

0:55-nél kezdődik az érdemi rész

Harding Twitteren jelentette be, hogy elbocsátották, és noha pontos okokat nem adott, azt világossá tette, hogy a Valve döntése volt. Nem sokkal később aztán maga Gabe Newell reagált a történtekre, és nem éppen profi módon intézte a dolgot: Redditen Hardinget, kertelés nélkül, egy seggnek nevezte, és kijelentette, hogy többet nem fognak vele dolgozni; azt mondta hiba volt felfogadni, de a stúdiónak egy része erősködött, hogy adjanak neki még egy esélyt. A Valve továbbá azzal a céggel sem fog együtt dolgozni többet, amelyik az élőközvetítést kezeli, a KeyTV ugyanis sorozatos hibákkal, hiányosságokkal és kimaradásokkal dolgozott.

Harding természetesen mindezt nem hagyta válasz nélkül, de jóval elegánsabban reagált: „Ez inkább tűnik személyesnek, mint üzleti döntésnek. Ezért válaszolok. Csak a rend kedvéért: Gabe, én nem tartalak téged egy seggnek, de igazad van velem kapcsolatban. (Na jó, egy kicsit talán segg vagy, amiért seggnek neveztél. Meglátjuk, mit gondol erről a közösség.)” Ezen kívül kaptunk egy 16 oldalas dokumentumot is, amiben Harding összefoglalta az álláspontját. 

james-hardingot-dota-2.jpg

A történtek után a játékosok mindenképpen más szemmel néznek az eddig jóságosnak tekintett Gabe Newellre, de többen is egyet értenek abban, hogy Harding valóban egy segg, ugyanakkor nagyon szórakoztatónak is találják a kommentátort, és most hiányolják.