A Sony konferenciáján bemutatott Uncharted 4: A Thief’s End trailer bár a játék motorjával készült, sajnos magából a programról nem sokat tudhattunk meg, hiába a sejtelmes narráció és a baljós sziget képe. Úgyhogy nem csoda, hogy az E3 2014-en hamar elkapták a Naughty Dog két szakiját, Bruce Straley-t és Neil Druckmannt, hogy kiszedjenek belőlük valamiféle információt.

Elmondásuk szerint Nathan Drake legújabb kalandjának alapjait két játék alkotja: az Uncharted 2: Among Thieves és a The Last of Us. Előbbiből a hullámvasútszerű akcióorgiát, a szétzuhanó környezetet vették át, míg utóbbiból a karakterközpontúságot. Már nem csak az akciókat, de a szereplők érzelmeit is szeretnék lehengerlően megmutatni, s szerencséjükre erre a technikai feltételek is adottak.

Már a trailerben megmutatták, milyen apró nüánszokat tudnak belevinni egy karakter életre keltésébe, hogy érzékeltessék érzelmeit. Fájdalmas grimasz az arcon, apró elszíneződések a bőrön, és így tovább, a PS4 megadta nekik az Uncharted 4-nél azokat a lehetőségeket, amikre a PlayStation 3 nem volt képest a The Last of Us idején.