Véget ért az Electronic Arts 2013-as gazdasági éve, s ahogy az ilyenkor lenni szokott, a cég nyilvánosságra hozta az utolsó negyedévre, illetve a teljes 12 hónapra vonatkozó adatokat. Ebből többek között kiderült, hogy a FIFA ebben az évben is kimagaslóan jól teljesített, s a problémái ellenére a SimCityt is vitték, mint a cukrot.

A számok szerint az év negyedik negyedében a teljes profit 323 millió dollár volt, ami alacsonyabb, mint a tavaly, ugyanebben a periódusban összehozott 400 millió dollár, illetve az egész éves bevétel is csökkent „mindösszesen” 3,8 milliárd dollárt felmutatva a 2012-es 4,14 milliárdhoz képest -- jó hír viszont, hogy a profit nőtt 98 millió dollárra.

A negyedév és a teljes év legnagyobb sztárja mindenképpen a FIFA-sorozat aktuális része volt, melyből világszerte 14,5 millió példányt értékesítettek, ráadásul ennek digitális eladásai 94%-kal múlták felül a tavalyi játékot, összesen 200 millió dollárt halmozva fel. A teljes FIFA-széria digitális csatornákon 300 millió dollárt szedett össze az elmúlt évben. Az EA 2022. december 31-ig meghosszabbította a FIFA-val kötött szerződését, így még egy jó darabig el leszünk látva játékokkal.

Nagyon jól teljesített még a The Simpsons: Tapped Out, mely a negyedik negyedévben 10 millió dollárt hozott a konyhára, a megjelenése óta pedig már az 50 millió is majdnem megvan. Nem lehet panaszkodni a Star Wars: The Old Republicra sem, ugyanis ez több mint 1,7 millió új regisztrált felhasználót vonzott magához, miután free-to-play modellre állt át -- 500 ezer fizetős felhasználója van. Továbbá a Battlefield 3 Premium is elcsábította az embereket, hiszen már 3,5 millió tagja van, s összesen 120 milliót gereblyézett össze az indulása óta, a Real Racing 3 2,5 millió dollárt termelt játékon belüli vásárlásokkal, illetve az indulás körüli problémák ellenére 1,6 millió fogyott (ennek 50% digitális vásárlás) a SimCityből. Az év két csalódása a Crysis 3 és a Dead Space 3 volt, melyet csak annyival intézett el a kiadó, hogy az elvárások alatt teljesítettek, pontos adatokat nem közölve.

Az Electronic Arts az új negyedév megkezdésével bízik a következő generációs konzolokban és a mobil platformokban, így az elkövetkezendő hónapokban egészen pontosan 11 új játékot jelentenek be, melyeket a 2014-es gazdasági évben ki is fognak adni. Ezek között az új Need for Speed, a FIFA, az NHL, és a már következő generációra szánt NBA Live szerepel. Ezen felül 15 mobilplatformra írt játékot is megjelentetnek. A frissen megvett Star Wars-licencre alapozó játékok azonban majd csak jövő április után érkezhetnek, de az már most biztos, hogy a Frostbite 3-on fognak működni.

A kiadó végezetül megerősítette, hogy az valóban drasztikus struktúraváltás kellős közepén vannak, melynek során a munkaállomány mintegy 10 százalékától megváltak. Rájuk összesen 16 millió dollár végkielégítést szánnak.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

SimCity -- Megjelenés: 2013. március 7. -- Gépigény: CPU: 2 magos / 2000 MHz, RAM: 2 GB, VGA: SM 3.0, DX 9.0c / 512 MB, HDD: 10 GB