• Még mindig rengeteg a DMCA probléma a Twitch-en
  • Már hangeffektek miatt is kaptak egyesek figyelmeztetést

Ha ki kellene választanunk az idei év kulcsszavát a Twitch kapcsán, akkor az egyértelműen a DMCA lenne. Ez a digitális szerzői jogokat védő törvény, amely teljesen beárnyékolta a streamerek idei évét a platformon, miután tömeges figyelmeztetés miatt lényegében minden korábbi klipet törölni kellett, később pedig sokan váratlan tiltást is kaptak – köztük népszerű magyar csatornák is.

egyre-nevetsegesebb-helyzetben-talaljak-magukat-a-twitch-streamerei.jpg

A legrosszabb az egészben, hogy a Twitch mindeközben képtelen kellő támogatást nyújtani: a streamerek kezében nincs elég információ annak kapcsán, hogy mit szabad és mit nem, és a szolgáltató is csak annyit tud javasolni, hogy kapcsoljanak ki minden zenét a játékokban.

Ha valaki azt hitte, hogy ez mindent megold, azt könnyen kellemetlen meglepetés érhette, sokan arról panaszkodtak ugyanis az elmúlt napokban, hogy figyelmeztetést és némítást kaptak, méghozzá játékon belüli hangeffektek miatt. Teljesen hétköznapi dolgokról van szó ráadásul, mint például sziréna, madárcsicsergés vagy éppen szélsüvítés.

2020 végén ott tartunk tehát, hogy a világ legnépszerűbb streaming platformján kizárólag akkor lehet biztonsággal közvetíteni, ha teljesen lenémítjuk a játékot. Ha hosszú távon sem oldódnak meg ezek a problémák, akkor az könnyen tömeges elhagyást idézhet elő, ami nyilván érzékenyen érintené a Twitch-et.