• Az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetsége tömeges panaszt nyújtott be
  • Több ezer klipet kell eltávolítani a Twitch-ről
  • Aki nem teszi meg, az végleges tiltásra számíthat

Derült égből jött villámcsapásként érkezett nemrég a figyelmeztetés Twitch-streamerek ezrei számára, miszerint a szerzői jogok megsértése miatt törölniük kell egyes klipeket, különben végleges eltiltás várhat rájuk.

A tömeges panaszt az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetsége nyújtotta be, a gond tehát a háttérzenékkel van. Ez pedig igen kellemetlen helyzetbe hozta a streamereket, hiszen így lényegében bármelyik videójuk problémás lehet, ha rendszeresen szoktak zenét hallgatni közvetítés közben.

tomeges-figyelmeztetes-miatt-kerultek-bajba-a-twitch-streamerei-minden-klipet-torolniuk-kell.jpg

A helyzet nyilván jókora felháborodást váltott ki a streamerek körében, hiszen többnyire 2017 és 2019 között létrehozott klipekről van szó (ezeket a rövid, fél-egyperces videókat bárki kiollózhatja a streamből pár gombnyomással), melyekből egy-egy streamer oldalán akár több ezer is lehet. Most pedig kénytelenek az összeset törölni, a jelenlegi szabályzat szerint ugyanis a harmadik figyelmeztetés után automatikusan repül a végleges tiltás.

Az már csak hab a tortán, hogy a klipek ilyen tömeges kezelésére jelenleg nincs megfelelő eszköz a Twitch kezelőfelületén – egyeseknél konkrétan olyan sok klip gyűlt össze, hogy már nem is látják őket. A Twitch azt ígéri, hogy dolgozik a megoldáson, hiszen nyilván ők is szeretnének segíteni a felhasználóknak ebben a nehéz helyzetben.

Sokakban a jövőbeli közvetítések kapcsán is kétségek merültek fel, hiszen ezek után jó kérdés, hogy mi vár azokra, akik zenés játékokat szoktak streamelni, mint például a Beat Saber vagy a Just Dance.