Elhunyt Jack Tramiel
Jack Tramiel (1928 - 2012)

83 éves korában elhunyt Jack Tramiel, a személyi számítógépek úttörője, a Commodore alapítója.

Tramiel lengyelországi zsidó családban született 1928-ban. A második világháború poklát Auschwitzban élte meg, ahonnan apjával együtt Ahlembe küldték közmunkára -- szülei nem élték túl a holokausztot, Jack is csak az 1945-ös amerikai beavatkozásnak köszönhette életét.

A háború szörnyűségei után az Egyesült Államokba ment, ahol írógépekkel kezdett foglalkozni. Vállalkozása szépen fejlődött: először számológépeket, később számítógépeket gyártott, hogy végül 1982-ben, Commodore International név alatt útjára bocsássa a legendás Commodore 64-et. Bizony, azt a Commodore-t, amiről idősebb olvasóinknak még most is könnyfakasztóan szép emlékei lehetnek.

1984-ben Tramiel elhagyta a Commodore-t, hogy megvegye a cég korábbi legnagyobb ellenfelét, az otthoni játékkonzolokkal bankot robbantó Atarit. A legenda szerint Tramiel felvásárlása után a híres / hírhedt Swordquest relikviák is a lakásában kötöttek ki. Igaz, ez lehet, hogy csak legenda -- Jacket több ilyen sztori is körüllengte.

Az viszont tény, hogy Jack Tramiel nélkül ma minden bizonnyal nem ilyen a számítógépek ipara, és lehet, hogy én sem egy modern PC előtt ülve írom e hírt. Emlékezzünk hát egyperces néma, tiszteletteljes csenddel az informatika látnoki úttörőjére, és a Commodore 64-re, mely a drága konzoloknak is mutatott egyet s mást a 80-as években. Köszönjük, Jack, reméljük, van joystick odaát!