A PGO 4.0 tervezése már évekkel ezelőtt megkezdődött, ám a folyamatos személycserék, majd kiadóváltások eléggé megnehezítették a dolgunkat. Aztán ahogy révbe értünk, új „gazdánk” szerencsére osztotta azon nézetünket, hogy a 3.0 verzió idejétmúlt, és teljesen felesleges toldozni-foltozni. Első körben kacérkodtunk a gondolattal, hogy saját kútfőből, ingyenes CMS-rendszerre alapozva alkotjuk meg új otthonunkat, aztán mégis úgy döntöttük, hogy jobb ezt olyan profikra bízni, akiknek van megfelelő tapasztalata és „know-how”-ja minderre. Rengeteg tárgyalás és előkészítés előzte meg a végleges döntést, majd megkezdődött az érdemi meló, melynek végeredményét most átadjuk nektek.

Sietek hozzátenni, hogy amit láttok, még nem a végleges verzió. Több olyan apróság van (elsősorban dizájnbeli, de funkcionális is), melyen folyamatosan dolgozik az Across csapata, és természetesen igyekszünk majd a ti javaslataitokat is beépíteni az oldalba, elvégre a PGO nektek készült, azzal az alapgondolattal, hogy minél egyszerűbb, gyorsabb, barátságosabb legyen a kinézete, működése, használata. Mindez gondolom már a főoldalból is látszik, hiszen ezt is igyekeztük átláthatóbbá tenni, reményeink szerint sikerrel. De lássuk a főbb funkciókat, újdonságokat!

Az oldal tetején rögtön találtok egy új elemet, hiszen immár Facebook-profillal is be lehet lépni, de természetesen a hagyományos név/jelszó páros is működik. Regisztrált és bejelentkezett látogatóinkat itt egy saját menü várja, ahol megnézhetik profiljukat, beállíthatják személyes adataikat, elérhetik üzeneteiket és amennyiben van, blogjukat; sőt, immár minden előfizetőnk naprakész információt talál előfizetésével kapcsolatban is, és persze ugyanitt lehet új előfizetést is rendelni, vagy a régit megújítani. Mellette két ikont találtok; az egyik az említett személyes üzenetek jelzője, mely értesít benneteket arról, ha új levelet kaptatok – itt ki kell emelnem, hogy ennek rendszere is átalakult, hiszen átálltunk egy modernebb, „webkettes” szisztémára, így a levelek dialógusszerűen jelennek meg, ami reményeink szerint nektek is tetszeni fog. A másik viszont egy igazi újdonság: hivatalos szóval egy „dashboard”. Miről van szó? Nos, lehetőségetek van a titeket érdeklő játékokat, fórumtémákat, blogokat figyelni, és amint új hír, videó, fórumhozzászólás vagy épp bejegyzés érkezik ezekhez, úgy itt értesítést kaptok erről, így biztos, hogy nem maradtok le semmi olyan dologról, amely titeket érdekel. A profilnál is találtok egy olyan újdonságot, amit ugyan nagyon régóta tervezünk, de csak most sikerült megvalósítani, és ez az achievement-rendszer. Gondolom, ezt nem nagyon kell bemutatnom: különféle tevékenységekért, elért eredményekért pontokat kaptok, bizonyos pontszámot elérve pedig egy-egy „kitüntetést”, amellyel rendszeres, hűséges látogatóinkat és olvasóinkat jutalmazzuk. Ugyanitt találjátok kedvenc játékaitokat is, illetve a saját konfigurációs részt is kibővítettük, így nemcsak az otthoni PC-t, de a laptopot, tabletet, konzolt, okostelefont is felvihetitek az adatbázisba. Ennek oka is egyértelmű lehet az oldalra pillantva, ugyanis immár lehetőség lesz arra, hogy csak egy adott platform híreit, cikkeit olvassátok el, illetve azonnal értesüljetek ezek újdonságairól (ez a funkció egy-két nap múlva élesedik).

Az oldal fő funkciói természetesen megmaradtak, bár itt-ott azért belecsempésztünk némi „okosságot”. A Hírek menüpont alatt láthatjátok az összes hírt (ez hasonlóan működik, mint a korábbi Hírarchívum, hiszen rá lehet szűrni egy adott év és hónap híreire is). A híreknél talán a csinosabb külső, a jobban kezelhető galéria emelhető ki, no és az, hogy végre a különböző cikkek alatti kommentekre is lehet válaszolni, és a válaszról személyes üzenetet is kaptok, így aktív beszélgetések alakulhatnak ki egy-egy téma körül; itt említem meg azt is, hogy immár minden olyan anyagnál, ami egy adott játékhoz kapcsolódik, a fejléc alatt megtaláljátok a hozzá kapcsolódó cikkek, fórumok, galéria, videók, letöltések és egyéb tartalmak elérését. A Játékok pont vezet a játékadatbázisba, amely szintén rejt új funkciót: egységesítettük és adatbázisba szerveztük a kiadókat és fejlesztőket, így rákereshettek egy adott stúdió játékaira, a gyűjtőoldalon pedig a legfrissebb, illetve legjobban pörgő címeket találjátok, de persze különféle szempontok alapján is sorba lehet rendezni a listát, és egy részletes kereső is a rendelkezésetekre áll.

A Tesztek esetében az értékelést különválasztottuk a kommentektől, így az adott cikk alatt is lehet beszélgetni, véleményt nyilvánítani, a Galéria funkciói pedig megmaradtak, csak, ahogy említettem, csinosabb, „kezesebb” lett (például ránagyíthattok egy képre, elrejthetitek az alsó indexsort, és persze értékelhetitek is a képet, ahogy eddig). A Videó menüpont viszont már újdonság; ez hasonlóan működik, mint a Galéria, csak itt videótesztjeinket, saját anyagainkat tekinthetitek meg, illetve a különféle előzeteseket, bemutatókat – ezeknek eddig nem nagyon volt helye, ráadásul itt is kommentelhettek.

A Fórum alapfunkciói megmaradtak; itt megpróbáltunk egy kicsit ésszerűbb struktúrát kialakítani és könnyebben kezelhetővé tenni az egészet, hiszen az oldal egyik legfontosabb részéről van szó. Szintén elsősorban esztétikai kezelést kaptak a Letöltések és a Pályázatok is, akárcsak a Magazin, ahol igyekeztünk a lehető legtöbb információt feltüntetni egy-egy lapszámról. A blogok esetében a kozmetikai beavatkozáson túl plusz funkciókat is találtok, ilyen az a lehetőség, hogy egy bejegyzést „elmenthettek” piszkozatként, így több menetben dolgozhattok rajta, a szerkesztő is több lehetőséget ad a kezetekbe, sőt akár saját galériánkból is feltölthettek képeket a bejegyzések csinosítására.

Ahogy említettem, a munka nem állt meg. A webshop teljes ki- és átdolgozása az egyik nagy meló (egyelőre az előfizetések működnek), és ugyancsak nagyobb falat a mobilverzió elkészítése, ami szintén régi vágyunk volt, és most végre megvalósíthatjuk. És van még valami, amit ti nem láthattok, ez pedig a szerkesztőségi rendszer, amely sokkal könnyebben kezelhető, mint a régi, így a mi munkánk is egyszerűsödött, gyorsult, és ez szintén nem elhanyagolható szempont. Remélem, hogy az új oldalt hamar megszokjátok és megszeretitek, de persze várjuk visszajelzéseiteket, ötleteiteket is. A Guru legyen veletek!

Tetszik az új otthonunk?
Kíváncsiak vagyunk, nektek hogy tetszik új otthonunk
(figyelembe véve, hogy még nem minden végleges).
A szavazáshoz bejelentkezés szükséges!