A Trónok harcával az HBO akkorát robbantott annak idején, hogy a siker az olyan sorozataikat idézte vissza (és múlta felül), mint a Maffiózók vagy az Elit alakulat, miközben a fantasy műfajba is új életet leheltek. A Trónok harca nyers és brutális volt. Senkinek nem kegyelmezett, központi karakterek hullhattak el néhány rész után (emlékezzünk csak, hogy Sean Beannel reklámozták a sorozat első évadát, Ned Starkkal pedig tudjuk mi történt) és a meztelenség vagy a szex sem volt tabu – legalábbis eleinte. Ahogy a világ változott, úgy a Trónok harca is felhígult. Már nem mutattak annyi erőszakot, előtérbe kerültek a hatalmi játszmák és ez azt eredményezte, hogy az utolsó szezonra a Trónok harca eléggé elfáradt. A befejezés sem javított a helyzeten, sőt, sokan a mai napig a sorozatok történelmének legpocsékabb befejezéseként tartják számon a 8. évad fináléját (külön petíció indult azért, hogy az HBO forgassa újra az egészet), azonban tény, hogy a George R. R. Martin által teremtett világ hatalmas és bőven akad belőle mesélnivaló. Több Trónok harca spinoff is készül, amelyek közül a Sárkányok háza volt az első fecske. A 2. évad június 17-én érkezik a Max kínálatába, de az első négy epizódról már most tudunk mesélni nektek!

66438af62dcee.jpeg

Az előző évad végén történt események után már lehetett sejteni, hogy mindez katalizátorként fog szolgálni a Targaryenek és a Hightowerek közötti konfliktusban, az új évad pedig ezt vastagon alá is húzza. Rhaenyra teljesen összetörve áll a parton és a könnyeivel küszködve a bosszút forralja, míg Alicent Királyvárban próbál uralkodót faragni a trónbitorló II. Aegonból. A két fél közt sokkal durvábban kezd kiéleződni az elmérgesedett viszony, pláne mivel az 1. rész vége egy olyan megrázó és felkavaró jelenettel végződik, ami egyenesen a Vörös nászt idézi. Eljutunk odáig, hogy a háborút mindkét fél – a II. Aegon Targaryen vezette Zöld Tanács (Green Council) és a Rhaenyra Targaryen vezette Fekete Tanács (Black Council) – elkerülhetetlennek látja. Westeros lényegében kettészakad. A két Tanács szövetségeseinek választaniuk kell, hogy ki mellé állnak.

66438af1cc948.jpeg

A szereplők közül természetesen visszatér Matt Smith, Olivia Cooke és Emma D’Arcy, de ahogy korábban Paddy Considine ellopta a showt I. Viserys Targaryen király szerepében, úgy most a II. Aegont alakító Tom Glynn-Carneyra érdemes odafigyelni. A fiatal brit színész nagyon erős jeleneteket szállít, bizonyos pillanatokban már-már Joffreyt idézi a kirohanásaival és dührohamaival. Látszik, hogy a Max rengeteg pénzt tol ebbe a sorozatba, mert a látvány valami elképesztő. Királyvár a levegőből, Harrenhall lepusztult folyosói vagy a sárkányok animációja felülmúl mindent, amit korábban láthattunk. Most már nincs maszatolás az éjszakai felvételekkel vagy a köddel. Konkrétan kapunk egy olyan jelenetet, ami a Fattyak csatáját idézi... csak épp sárkányokkal. Brutálisan fest, amint ezek a hatalmas dögök egymást tépik a levegőben (fényes nappal!), Vhagar (Westeros legnagyobb és legöregebb sárkánya) kiemelkedése a fák közül pedig olyan hidegrázós pillanat, mint mikor Godzilla először megjelenik a Minus One-ban. A látvány tehát szintet lépett, a pontot az i-re pedig Ramin Djawadi zenéi teszik fel, aki ezúttal sem tud hibázni.

Bevallom, nekem a Sárkányok háza 1. évada többször vált unalmassá és vontatottá, ugyanakkor akadtak benne olyan pillanatok, amikor lazán visszaidézte a Trónok harca bizonyos részeit. A 2. évadra eljutottunk oda, hogy két olyan fél áll egymással szemben, akik mindketten maguknak akarják a Vastrónt és az uralmat, ehhez pedig már semmitől sem riadnak vissza (a legmocskosabb módszereket is beleértve). A politikai és helyezkedési viszályok helyett immár személyes sérelmek, veszteségek és tragédiák a mozgatórugói a cselekménynek, ami egy sokkal drámaibb, izgalmasabb, egyben sokkal brutálisabb szezont eredményezhet. A fele alapján (merthogy nyolcrészes évadot kapunk) a tempó sokkal feszesebb, végre több akciót kapunk és a karakterek is jóval érdekesebbek lettek – főképp a saját démonaival küzdő Daemon. Összességében a Sárkányok háza még mindig egy remek Trónok harca-pótlék a rajongóknak, ezúttal még látványosabb formába csomagolva. Kár lenne kihagyni!

A Sárkányok háza 2. évada június 17-től elérhető a Maxon és az HBO csatornáin.

Képek forrása: Warner Bros. Discovery