Eme „együttműködés” gyümölcse lesz az áprilisban megjelent új EU-rész, a Rome első kiegészítő lemeze, melyet, hasonlóan a széria expanzióihoz, kizárólag digitális úton, a GamersGate portálon keresztül szerezhetünk majd be, 10 euró körüli áron, futtatásához szükségünk lesz az alapjátékra is.

A Vae victis (Jaj a legyőzötteknek) címet viselő csomagban immár a köztársaság vezetőjeként kell boldogulnunk. Minden egyes polgárnak, férfinak és nőnek, saját személyisége, egyéni célja, teendője lesz, így aztán már a hódítások mellett rájuk is figyelnünk kell. Ráadásul az új államformának hála a szenátus is bejön a képbe, a különféle érdekcsoportokkal, és persze törvényekkel, amelyek megszabják, mit tehetsz meg, és mit nem. Ilyen például a „Lex Gabinia”, amely a kalózkodás, vagy a „Lex Acilia Repetundarum”, ami a korrupció ellen lép fel. Külön stratégia elemet jelent, hogy a hatalmon lévő politikai erőt saját céljaink mögé kell állítanunk, hiszen csak így teljesíthetjük be azokat. A monarchiák és törzsek saját törvénykezéssel bírnak, így őket is szemmel kell tartanunk, mert az általunk kijelölt vezetőt pikk-pakk eltüntetik, és saját emberüket ültetik a helyére. Ennek megakadályozására például kedvükben járhatunk azzal, hogy a kormányzóval együttműködve egy régiót vagy provinciát római „állampolgársággal” ruházzunk fel. És ha a saját bajunk nem volna elég: a szenátorok és a vallási vezetők saját céljaik elérése végett szintén megbízásokat adnak nekünk...

Mindemellett a fejlesztők teljesen átdolgozták a mesterséges intelligencia katonai vonatkozását, mely a hódító hadjáratok során fog elsősorban érvényesülni, de előnyét leginkább a tapasztalt játékos fogják élvezni. Ráadásként a kezelőfelület is kap egy kis ráncfelvarrást, hogy mind a kezdő, mind a veterán cézárjelöltek könnyebben és gyorsabban hozzáférhessenek a különféle információkhoz.

Mivel képeket még nem kaptunk az expanzióból, az alapjátékból szemezgettem alant.