Emlékszem, kölyökkoromban kisírtam magamnak egy Rubik-kockát, melyet az Istennek sem tudtam kirakni, a különféle tanácsok és megoldási tippek-trükkök sem segítettek. Aztán végül elegem lett és a saját fejem után mentem. Ennek köszönhetően egyéni rekordom nagyjából öt perc lett - ennyi idő alatt tudtam szétkapni és összerakni a logikai játékot. Egy csavarhúzó segítségével.

A profik viszont nem használnak konzolt arra, hogy spawnoljanak egy célszerszámot, de nekik nem is kell: a jelenlegi világrekord SeungBeom Cho nevéhez fűződik, aki 4.59 másodperc alatt rakta ki az agyafúrt kockát.

Már ez elképesztő, de még lenyűgözőbb az a rekord, amit az MIT két kutatójának (Ben Katz és Jared Di Carlo) robotja tart, mely mindössze 0.38 másodperc alatt helyére rántja a kockát. A szervómotorokkal működő gépezet a német 0.637 másodperces rekordot verte kenterbe, a kocka egy lapját mindössze 15 milliszekundum alatt forgatja a megfelelő pozícióba. A színek felismerésében pedig két, eredetileg a Playstation 3-hoz készült webkamera segíti a robotot.

Csavarhúzó helyett nekem is ez kellett volna...