Ahogy már három éve minden ősszel, úgy idén is lezajlott az októberi PC Guru Show, amely ezúttal kicsit megváltozott formátummal várta a látogatókat. Először is klasszikus értelemben vett játékbemutatók nem voltak, cserébe a gurusok a magazin standjánál gyülekeztek, így könnyebb volt elcsípni bennünket, mint eddig talán bármikor – furcsa, de még ennyi év után is meglep az a lelkesedés és rajongás, amivel az olvasók fogadnak bennünket. Fotózkodtunk, aláírtunk, beszélgettünk, egy szóval remekül éreztük magunkat.

Azon túl, hogy most is lehetett kapni a PC Guru friss és korábbi számait, először vittük magunkkal a rendezvényre az Esport Magazint, mely újság csak nemrég indult el, így mi is kíváncsiak voltunk a közönség reakciójára. A helyszínen ez remek volt, többen kifejezetten ezt a magazint keresték, de olyan olvasóval is találkoztunk, aki a Gurut nem ismerte, az Esportról viszont hallott. Ebből is látszik, hogy a két lap közönsége között bár van átfedés, egyáltalán nem biztos, hogy ez piaci szinten is jellemző.

Persze a magazinos standon túl is volt mit megnézni vagy kipróbálni a Guru Show-n. Az Insert Coin Egyesület által kiállított retró masinák nagy népszerűségnek örvendtek, különösen, hogy a mindenféle évtizedes konzolok mellett pár régi PC is ki volt állítva, rajtuk az eredeti StarCrafttal – rám is törtek az emlékek, semmi sem olyan nosztalgikus, mint látni ezt az ős-RTS-t egy legfeljebb 800x600-as felbontást megjeleníteni képes, megsárgult borítású monitoron. A kiadónkat ügyvezető Zoli mondjuk ezúttal nem alázott szét Wizards of Worban, ezt azonban a tavalyi megalázó vereségem után annyira nem is bántam.

Akik modernebb kütyükért rajonganak is találtak maguknak kipróbálásra érdemes masinákat. A Samsung a rendezvényre is magával hozta a CHG90-nek nevezett, brutálisan szélesvásznú gamer monitorát, amelyen a Battlefield 4 futott rendületlenül, a Sony pedig több standot is kiállított, rajtuk megannyi már megjelent, vagy épp még a megjelenés előtt álló játékkal. Ki lehetett próbálni a PSVR-t, a Gran Turismo Sportot, valamint a Detroit: Become Humant – ez utóbbi cím csak jövőre jelenik meg, ennél fogva a legjelentősebb darab volt a felhozatalban.

Aki nem ismeri a Detroitot, az egyrészt olvassa el Ri-Go kolléga agyserkentő kedvcsinálóját, másrészt képzeljen el egy Blade Runner / Westworld szerű sztorit, amiben a szépen lassan öntudatra ébredő androidok éppoly fontos szereplők, mint a bűntények után nyomozó főhősök. A játékon az a Quantic Dream dolgozik, akik a zseniális Heavy Raint és a kevésbé eltalált, de így is remek Beyond: Two Soulst hozták tető alá, és az alapján, amit láttam belőle, 2018 egyik legjobban kinéző programja lehet – bár tény, hogy a kiállított változat animációi még hagytak maguk után kívánnivalót, ezt a félkész változat számlájára írtam. Interaktív nyomozós sci-fi drámát kapunk tehát, azaz hogy csak azok, akik rendelkeznek PS4 konzollal.

Persze a PC Guru Show testvérrendezvényeként is felfogható MondoCon miatt a konzolos közönségre is kiemelt figyelem hárult, megannyi tévére kötött masinán pofozhatták egymást a látogatók. Lehetett játszani a Tekken 7-tel, a Street Fighter V-tel, a Mortal Kombat X-szel, a kevésbé véresszájúak pedig akár a Just Dance-ben is összemérhették tánctudásukat. Utóbbi játékokat én sosem tudtam hova tenni, de látva a táncos lábú versenyzők köré verődő tömeget, kisebbségben lehetek ezzel.

De persze a PC-seknek sem kellett szomorkodniuk, elvégre őket a GamerEvents és a PC Guru közösen szervezett esport versenyei szórakoztatták. És ha már versenyek: a helyszíni LoL döntőt a Rift esports és az Afterglow csapatok vívták, előbbi végül 3:0-ra nyert, innét is gratulálunk nekik.

És persze köszönjük mindazoknak, akik kilátogattak a rendezvényre, reméljük, jól érezték magukat. A PC Guru Show / MondoCon januárban tér vissza legközelebb, addig is:

a Guru legyen veletek!

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Fotók: Zelnik Péter Zénó