• A Business Insider a CrepChiefNotify nevű brit csoportról írt
  • Több mint 3 ezer PS5-öt sikerült felvásárolniuk

Világszerte hiánycikk a PS5, melyből lényegében már az előrendelések során elfogyott az összes példány, így rengetegen vannak, akik hiába szerettek volna maguknak egy új konzolt, nem jutott nekik. Ez azonban nemcsak azért van így, mert óriási a kereslet a gép iránt, hanem azért is, mert egyes magánszemélyek és kereskedők – pontosan erre a hatalmas igényre számítva – kőkemény felvásárlásba kezdtek. Erről a jelenségről írt cikket a Business Insider, melyben a CrepChiefNotify nevű brit csoportról közöltek információkat.

ezresevel-vasaroljak-fel-a-nyereszkedok-az-ujgeneracios-konzolokat.jpg

A Discordon keresztül szerveződött csoport 12 főből áll, akik egy olyan szoftvert fejlesztettek, amely folyamatosan monitorozta a weboldalakat, és gyorsabban fel tudták vásárolni a készletre kerülő konzolokat, mint egy mezei felhasználó. Ezzel a módszerrel közel 2500 PS5-öt szereztek az elmúlt hetekben, plusz közel 1000 darabot még a szeptemberi előrendelések során.

Egyes magánkereskedők jókora haszonnal adják el újból az így megszerzett konzolokat: az egyik megkérdezett például az 500 dolláros lemezmeghajtós PS5-öt 1100 dollárért, a 400 dolláros digitális modellt pedig 900 dollárért árulta. A CrepChiefNotify ezzel szemben egy előfizetéses modellt használ, ami elérhetővé teszi a tagoknak a PS5-höz hasonló hiánycikkek megvásárlását, a szolgáltatás ára azonban 40 dollártól akár 530 dollárig is terjedhet.

Részben tehát a nyerészkedőknek is köszönhető, hogy óriási hiány van a konzolokból, hiszen a fenti számokból kiindulva összesítve több tíz- vagy akár százezres készlet is felgyűlhetett olyanoknál, akik csupán a további haszon reményében vásárolták fel a gépeket.