A Halo-film remek iskolapéldája a fejlesztői pokolban rekedt alkotásoknak, hisz már 2003 óta, kerek tíz éve próbálják elkészíteni, mindhiába. Először még Peter Jackson, Guillermo del Toro és Steven Spielberg neve is felmerült, majd úgy volt, hogy a Microsoft veszi nyakába a projektet. Végül azonban az összes lehetőség elúszott így vagy úgy, legutóbb pedig Neill Blomkamp, a District 9-nal híressé vált rendező jelentette ki, hogy végül is megcsinálná a filmet. Persze ebből se lett semmi.

Ugyanakkor Blomkamp még most is nyitott a dologra, de csak és kizárólag akkor, ha teljes felügyeletet kap, azaz mindenbe beleszólhat, a sztoritól kezdve a díszleteken át egészen az esetleges alapanyagot érintő változtatásokig.

"Még mindig nagyon szeretem a Halo világát és mitológiáját. Ha teljes kreatív kontrollt nyernék a film felett, szíves örömest elkészíteném. Csakhogy itt a bökkenő: ha valami már létezik a film előtt, akkor egyetlen ember elképzelése áll 150 másikkal szemben, akik tulajdonosai a szellemi terméknek. És persze a mozibajáró közönségnek is megvannak a maga elgondolásai. Könnyen elbukhatsz a szemükben. Ez az a rész, ami nem túl vonzó számomra sem, de minden más nagyon is az." -- nyilatkozta a rendező az IGN.com-nak.

A District 9 végül is egy remek sci-fi-dráma volt, ami olyan filozófiai és társadalmi témákat boncolgatott, mint az általános moralitás kérdése, a nyilvános felelősségvállalás problémája, vagy épp a korunkat is erősen meghatározó rasszimus. Összességében véve tehá Neil alkalmas lehetne egy gondolkodtató akciófilm megrendezésére, melynek központi témája lehetne mondjuk a Halo 4-ben is állandóan előtérbe kerülő ember-gép különbség. Ti örülnétek neki, ha ő kapná a munkát? És egyáltalán: kell nekünk egy Halo-film?