Pénteken első kézből próbálhattam ki a FIFA 11 PC-s, illetve konzolos verzióját is, és minden elfogultság nélkül örült a szívem. És akkor rögtön tisztázzuk is a tényeket: a PC-re érkező FIFA szinte egy az egyben a tavalyi konzolra megjelent verzió, azaz a FIFA 10, annyi különbséggel, hogy a PC-s verzióban 10 vs. 10 meccsek helyett csak 5 vs. 5 meccseket játszhatunk online -- ezért aztán a beharangozott "Légy te a kapus" játékmódot sem fogjuk megtalálni a programban, ez a konzolos verzió sajátja. A portolás hagy némi kívánnivalót maga után, mert még a tesztverzióban is a konzolos gombok voltak kijelezve a beállításoknál a billentyű betűi helyett, viszont cserébe egy jó PC-n alig tölt a játék és a grafika is szebb. Tehát ha érdekel titeket, milyen lesz pontosan az új PC-s FIFA 11, akkor javaslom megtekintésre a tavaly készült Xbox 360-as FIFA 10 videotesztünket, abból minden kiderül!

FIFA 11 JátékképekFIFA 11 JátékképekFIFA 11 Játékképek

Térjünk át a konzolos FIFA 11-re, mely sokat változott az előző részhez képest (viszont nem sokat a World Cup kiadásához képest). Remekül átdogozták a fizikát, a test-test elleni hadakozásokat (csípik, lökdösik, rángatják egymást a játékosok), a labda is sokkal életszerűbben mozog a spíler lába körül (értsd: sokkal kevésbé tapad, többször pattan el), a passzrendszer is más lett. Eddig minden tetszik, de még egy igen érezhető változást észrevehettünk: letekerték a játékosok futási sebességét. Egyszerűen nincs az az érzésed, hogy ez a pali most sprinttel -- sokkal inkább kocog, miközben te vadul nyomod a futás gombot. Ez iszonyat frusztráló lett, egyszerűen érthetetlen, miért volt erre szükség, hiszen ezáltal elveszett kicsit a lendület, ám üröm az örömben, hogy mindez rákényszerít minket a még taktikusabb játékra. Az új "Légy te a kapus" mód nekünk bejött, ám a meccsek alatt sokszor halálra untuk magunkat a hálóőrrel, mivel kapura sem lő az ellenfél, de az irányítása, a működése nekünk tetszett és kihívásokat hozott.

FIFA 11 JátékképekFIFA 11 JátékképekFIFA 11 Játékképek

És végül térjünk rá a demóra, hiszen megérkezett az első lehetőség, hogy megvariáljuk a félidők hosszát (ezt keresd a letöltéseinknél "demó expander" név alatt!), illetve kiderítettük, hogy a facebookos FIFA Superstars alkalmazás miként van összhangban a demóval. Sajnos csak konzoloknál érvényes az akció, de azért nézzük a receptet:
  • Ha játszol a demóval, kapsz 11 meccstokent a Superstarsba.
  • Ha gólt szerzel a demóban, akkor kioldasz egy Arany besorolású játékost a webes játékban.
  • Ha megnyersz gép ellen 5 meccset a demóban, akkor kioldod az Arsenal csapatát ott, illetve kapsz 30.000 pénzt a FIFA Superstarsba.
  • Ha játszol még 10 meccset, akkor kapsz 11 meccstokent és kioldod az Emirates Stadiont.