• Előzetest kapott a mozikban október 20-án debütáló Blokád
  • Antall József személyét mutatja be a film 1956 és a taxisblokád eseményein keresztül
  • Két idősíkon párhuzamosan fut a cselekmény

Köbli Norbert forgatókönyvíró A vizsga, A berni követ, a Félvilág, az Árulók és A játszma után folytatja a magyar történelem kibeszéletlen gócpontjainak feltárását, új filmjében a taxisblokádot, illetve a rendszerváltás utáni első szabadon választott miniszterelnök, Antall József pályáját veszi górcső alá. Október 20-án debütál a mozikban Tősér Ádám rendezése, Seress Zoltán, Ifj. Vidnyánszky Attila, Gáspár Tibor, Tóth Ildikó, Végh Zsolt és Márkus Luca főszereplésével.

e25bccb2abb5d3f91e9dedd19e8b46a7jpg.jpg
(Antall József az 1990-es választási plakát előtt. A kép forrása: Blikk.)

Két idősíkon futó cselekmény

Két idősíkon játszódik a cselekmény, párhuzamosan láthatjuk a ’90-es választásokat követő forró ősz és az 56-os forradalom történéseit. A két korszakot Antall József személye köti össze, az ő szemén és tettein keresztül ismerjük meg a magyar történelem emlékezetes eseményeit. A forradalomban fiatal tanárként vett részt, majd segítette a kisgazdapárt újraszervezését és külpolitikai cselekvéstervet fogalmazott meg. Harmincnégy évvel később már kormányfőként kellett helyt állnia a szocializmus összeomlását követő gazdasági válság és társadalmi-politikai feszültségek közepette.

blokad-jelenetfoto-fotokredit-szvacsek-attila-6.jpg
(Antall József és Göncz Árpád a filmben. A kép forrása: Intercom.)

Grandiózus forgatás

„A taxisblokád négy napja szimbolikus esemény. A rendszerváltás utáni korai magyar demokrácia első erőpróbája.  A konfliktusban óriási dilemmák és nehéz döntési helyzetek feszítették szét a társadalmat, rendezték át a politikai valóságot, illetve forgatták fel a mindennapokat. Az akkori miniszterelnök, az egykori 56-os forradalmár Antall József számára pedig a tét akkor is a demokrácia megvédése volt, ami a betegségével küzdve elmondhatatlanul nehéz feladatnak bizonyult. Érzelmileg megragadóbb, hitelesebb történetet kitalálni sem lehetne a rendszerváltásról, ezért is gondoltuk úgy a stábbal, hogy belefogunk ennek a hiánypótló filmnek az elkészítésébe” – mondta Tősér Ádám, a Blokád rendezője.

Tősér elárulta azt is, hogy nagyszabású forgatáson vannak túl. Hatalmas statisztériát és többszáz korabeli járművet igényelt a produkció. A Hungaroringen építették fel például életnagyságban az Árpád-hidat, amit annak idején a növekvő piaci benzinárak ellen tüntető taxisok lezártak. Magyarország a Blokádot nevezi a 95. Oscar verseny nemzetközi film kategóriájában. Alább láthatjátok az Antall József és Göncz Árpád (korabeli köztársasági elnök, civilben író, A Gyűrűk Ura és az Eastwicki boszorkányok műfordítója) kapcsolatára fókuszáló előzetest.