Kedvenc képregény karakterem Pókember. Láttam az összes, a karakter főszereplésével készült filmet, de Toby Maguire-től a falra másztam, Andrew Garfield Csodálatos Pókembere pedig nem volt egyéb, mint egy reklám a Sony termékeinek. De már Garfield hintázása közben felsejlett az új generáció, hiszen a Vasember 2-ben feltűnt a kisfiú, aki rajong Tony Starkért, majd az Amerika Kapitány: Polgárháborúban hivatalosan is bemutatkozott a Tom Holland által alakított hálóhintázó fiú. A 2017-es Hazatérés remekül kibontotta a karaktert, egy olyan kalandba helyezve, ami egyszerre volt humoros, akciódús, és szerethető, nem mellesleg remekül működött, hiszen benne volt Parker mentora és pótapja, Tony Stark is. A két főszereplő között izzott a levegő, a Tom Holland alakította Parkernek az volt a legfőbb vágya, hogy Bosszúálló lehessen, de ez csak a Végtelen háborúra következett be. Thanos csettintése azonban Petert is utolérte, aki úgy tért vissza, hogy rögtön mentorának halálával szembesült. Innen indul az Idegenben története…

Peter pótapa és mentor nélkül maradt, de ő maga híressé vált, de nem abban az értelemben, ahogy ő mindig is szerette volna. A világ gyászolja az elhunyt hősöket, és próbál megbirkózni a csettintés hatásaival. Az a jó Pókember/Peter Parker karakterében, hogy a legemberibb szuperhős, akit az elmúlt években láttunk. Fiatal, iskolába jár, ennek megfelelő problémákkal, amiket mindenki ismer: barátnőt akar találni, de szeretne hős lenni. A nagy erő nagy felelőséggel jár, mondta Ben bácsi évekkel ezelőtt, de Ben bácsi soha nem tűnt fel egyik újgenerációs pókfilmben sem. Ennek jó oka volt, de míg két évvel ezelőtt Peter csak kapizsgálta a fenti mondat jelentését és jelentőségét, most meg is érti, hogy valójában miért fontos ez a tanítás. Ugyanis ezúttal Peter legközelebbi barátai kerülnek életveszélybe, miután négy elementál (föld, tűz, víz, levegő) lerombolja fél Velencét. Ettől idegen az Idegenben, hiszen a rendező, Jon Watts kiszakította Parkert megszokott környezetéből, és Európába vitte, pihenni.

3451221024pokemberidegenben3.jpg

Pókember szabija azonban nem úgy sül el, ahogy szerette volna, ugyanis Nick Fury és Quentin Beck a segítségét kérik az elementálok elpusztításához. Hogy Beck ki? A multiverzum egy Földjének szülöttje: ha ismeritek a képregényeket, akkor valószínűleg nem fog meglepetést okozni a háttere, az viszont igen, ahogy az eredeti történetet átalakították, hogy története illeszkedjen a Marvel moziuniverzumába. Mysterio a képregényekben a megtévesztés mestere, az Idegenben viszont kifejezetten szimpatikus karakterként mutatja be, akivel Peter Parker meg tudja beszélni a szuperhős-lét nehézségeit. Quentin Beck pedig meghallgatja, akárcsak egy testvér/apa tenné, de vajon minden az, aminek látszik? Mysterio egy hős? Igen és nem. A gonosz mindig gonosz marad, akkor is, ha már elment, ezt pedig Pókember maga is megtapasztalja: ki ne menjetek a stáblista kezdetén!

3451231024pokemberidegenben4.jpg

A Pókember: Idegenben így is a legjobb Hálószövő film, amit az elmúlt két évtized láthattunk. Tom Hollandot az Isten is erre a szerepre teremtette, hiszen esetlensége, hősiessége, hétköznapi élet utáni vágya, útkeresése kiemeli a megismert szuperhősök közül. Ehhez persze jó író és jó rendező kell, noha Wattsnak a harmadik fázist lezáró filmben rengeteg dolog között kellett egyensúlyoznia úgy, hogy benne legyen mindaz, amiért a Pókember filmeket szeretjük. Könnyed humor, szerethető történet, látványos akció, kikacsintások: ezek mind benne vannak az új felvonásban, de mégsem. A második trailerben látott jelenetek közül több nem került be a végső vágásba. Néha érezhető rajta némi kapkodás, a karakterek kiválóak, Tom Holland, Jake Gyllenhaal, Zendaya is brillírozik, bár a lány sokat vesztett szimpatikus cinikusságából, a kémia viszont megvan és egy szerelmespár között ez a lényeg, nem igaz? Az akció, a humor és a nem giccsbe hajló romantikus szál között elrejtett mondanivalón el is lehet godolkozni, ami nem utolsó szempont egy szuperhős filmnél.  Viszont amit a trailer sugallt, hogy miről fog szólni a negyedik fázis, megtévesztő volt, akárcsak maga Beck. A Pókember: Idegenben levezető és felvezető egyben, ezek után pedig még kíváncsibban várjuk a negyedik fázist. Lesz mit megmagyaráznia és helyreállítania.

Pókember: Idegenben
Rendezte: Jon Watts
Szereplők: Tom Holland, Jake Gyllenhaal, Samuel L. Jackson, Zendaya, John Favreau
Játékidő: 129 perc
Forgalmazó: Intercom