Mostanában egyáltalán nem meglepő, ha egy korábban fizetősnek indult MMO-játék ingyenesre vált, legutóbb példul a Bethesda-féle The Elder Scrolls Online lépett erre az útra. Ennek fordítottja, azaz hogy egy free-to-play játék alakuljon át buy-to-play modellé, meglehetősen ritka madár – a Funcom legós alkotása, a LEGO Minifigures Online június 29-től e kivételt erősíti. 

A norvég csapat a fent vázolt ingyenessé tételben már rutinosnak számít, hiszen a 2001 júniusa óta futó Anarchy Online és a 2010-ben indult Age of Conan is leírta már ezt a pályaívet, míg a 2012-es The Secret World még tartja magát a „vedd meg és játszd” metódushoz. 

A LEGO Minifigures Online készítéséről 2012-ben értesültünk, hogy aztán két évnyi csiszolgatás és tesztelés után 2014 októberében elstartoljon a játék, amely elsősorban az ifjabbakra van kihegyezve, hiszen a LEGO minifigura-vonalára épít, olyannyira, hogy a boltokban megvásárolható csomagokban is található egy kód, mellyel feloldható egy-egy karakter. A játék maga egyébként egy akció-RPG, azaz harcolni kell, XP-t gyűjteni és fejlődni, plusz legóobjektumokat szétrombolni és felépíteni. Menet közben három figura között válthatunk, és a központi hubon keresztül léphetünk be különféle – a franchise-ből ismerős, illetve új – témájú világokba. Külön érdekesség, hogy a játék zenéje ugyanaz, ami a mindössze két évet megért LEGO Universe-ben volt hallható.

A LEGO Minifigures Online eddig tehát ingyenes volt, bár lehetett vásárolni hat és tíz hónapos tagsági kártyát, és persze a mikrotranzakciók is szerves részeit képezték a dolognak. A friss bejelentés szerint ennek vége, a játék június 29-től buy-to-win metódusra vált, azaz a PC-s (plusz Mac és Linux) verziót 29,99 euróért kell megvásárolni a Steamen, míg az Androis és iOS tulajok az első világot 4,99 dollárért vehetik meg, a többiért pedig fizetniük kell. A döntés háttere pontosan nem ismert, bár a hivatalos oldal FAQ szekciójában az áll, hogy a készítők a visszajelzéseknek és a játékosok adatainak elemzése során jutottak arra, hogy van fizetőképes kereslet erre a megoldásra. Legyen igazuk.

Fontos megjegyezni, hogy azok, akik akár egy centet is költöttek eddig a játékban, automatikusan megkapják a LEGO Minifigures Online fizetős változatát. A játék egyébként természetesen átesik egy jelentősebb polírozáson, új tartalmakkal, átvezető videókkal, szinkronnal és egyéb fejlesztésekkel készül a Funcom a második startra. Azt is érdemes tudni, hogy keresztplatformos alkalmazásról van szó, azaz a család együtt tolhatja PC-n, iPaden és androidos telefonon a cuccot.

Friss anyagot egyelőre nem kaptunk, így érjétek be az alábbi videóval, amely bemutatja, miről is szól a LEGO Minifigures Online.