Nem telhet el év Football Manager nélkül, és a hagyományt idén sem töri meg az SI Games, ugyanis végre hallattak magukról, illetve készülő menedzserjátékukról. Az első és legfontosabb újítás a játékbeli mérkőzéseket érintette, hiszen lecserélik az eddig jól bevált kétdimenziós gombfocit egy realisztikus, 3D-s motorra. A játékosoknak rengeteg animációjuk lesz, hála a Sports R&D Divisionnek, amely immáron 3 éve ezen az új megvalósításon dolgozik az SI berkein belül. Egyelőre én komoly távolságtartással kezelem ezt a forradalmat, hiszen a gombfoci tökéletesen kielégítette az igényeimet, és a most kiadott képek alapján igencsak rondának tűnik ez az új megvalósítás (szerencse, hogy a korábbi megoldás is benne hagyják a játékban). Ami viszont örömteli, hogy a PC-s FIFA 09-hez hasonlóan itt is bevezetik az úgynevezett widgeteket, azaz meccs közben testre szabhatjuk, hogy milyen információs paneleket szeretnénk látni a képernyőn (lásd az első kép a bekezdés alatt).


FM 2009: A grafikus FM 2009: A grafikus FM 2009: A grafikus

Persze a grafikus motor cseréjében még nem merülnek ki az újdonságok. Továbbfejlesztették a másodedzőnkkel való kommunikációt, így ha csapatnak nem fekszik a taktika, rávilágít annak fogyatékosságaira, mit és hol érdemes változtatni, vagy például ha egy új igazolás nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, ilyenkor is hasznos tanácsokkal látja el a bénázó edzőt, hogy mit lehetne tenni az új fiú valós tehetségének előcsalogatásáért. Továbbá az edzések is bővültek, immáron külön "prefered moves"-okat, azaz előnyben részesített mozdulatokat taníthatunk fiainknak, melyeknek nagy hasznát vehetjük a gyepen.

Teljesen átírták az átigazolások menetét is, hogy az még inkább hasonlítson a valós élet spekulációihoz. A médiával kapcsolatos dolgokat is jóval kibővítették, rendes sajtótájékoztatókat tarthatunk helyi és nemzetközi újságírók részvételével a mérkőzések előtt és után. Természetesen a nyilatkozataink sok mindenre kihatással lehetnek, úgyhogy óvatosan szabad csak fecsegni a zsurnalisztáknak.

Végezetül egy amolyan poénnak szánt dolgot is kapunk majd, miszerint női edzőt is létrehozhatunk, hogy aztán a focitörténelemben először a gyengébbik nem képviseletével vezessük örök dicsőségre preferált csapatunkat. Természetesen a legfrissebb keretekkel nyitjuk majd a szezont, több mint 5000 játszható csapattal és közel 350 ezer játékossal és technikai személyzettel az adatbázisban. Mindezt november 14-étől élvezhetjük PC-n, PSP-n és MAC platformokon.

A bejelentés örömére két videóval is szolgáltak a Sports Interactive-os skacok: az egyikben különböző emberek véleményeit hallhatjuk, a másodikban viszont játékbeli jeleneteket is láthatunk -- nem mellőzve az ominózus 3D-s meccsbevágásokat sem.