Az X-akták sorozatot még anno ifjú titánként kezdtem el nézni a királyi tévén (M1) 1994-ben, de egészen tavalyig nem értem a végére. Ennek számos oka van, az egyik, hogy akkor, a boldog ’90-es években „szünetre” ment a sorozat (akkor nem volt több rész, na), és utána emlékeim szerint egy pár évig, amíg 2002-ben a Viasat 3 át nem vette, nem is volt folytatása. Addigra viszont elvesztette a sorozat az érdeklődésemet.

Tavaly viszont az új, 10. évad apropóján az elejétől a végéig ledaráltam a sorozatot, beleértve a két filmet is. Az összkép felemás, az 1-től 5. évadig nagyszerű a felhozatal (ezt valószínűleg a nosztalgia is színezte), a 6-7. évad szánalmasan gyenge, a 8-9. évadra újra erősítettek. A 10. évad pedig végig nagyon tetszett, de a nyitott befejezéssel a földhöz vágtak. Mert hát ez egy bónusz évad, erre a sorozat legnagyobb kérdését hagyják nyitva. Ahová az egész kifutott.

De szerencsére nem hiába reménykedtem a folytatásban, ugyanis ma a Fox bejelentette, hogy folytatják az X-aktákat, méghozzá egy 10 epizódot számláló 11. évaddal, amiben természetesen Fox Mulder (David Duchovny) és Dana Scully (Gillian Anderson) is visszatér. A showrunner továbbra is Chris Carter lesz, a forgatás nyáron kezdődik és a 2017-2018-as sorozatidényben fogják bemutatni.

the-x-files-poster.jpg