A rendezvény történelme során először fordult elő, hogy a gamescom amolyan nyitóestet is kapott. Az este nyolctól tízig tartó rendezvény során nem egy kiadó és fejlesztőstúdió képviseltette magát, ennek örömére pedig számtalan új trailerrel és néhány igen érdekes bejelentéssel is gazdagodhattunk. Lássuk hát, miről szólt a gamescom 2019 nyitóestje!

gamescom-2019-beharangozo.jpg

Az igazi nagyágyúk

Az este során kiemelt figyelmet kapott Kodzsima Hideo új játéka, a hamarosan debütáló Death Stranding. A legendás játéktervező személyesen is megjelent a színpadon, hogy bemutasson két új karaktert, valamint, ha már arra járt, a játékmenetbe is engedett egy rövid, de annál izgalmasabb bepillantást. Így például megtudhattuk, hogy főhősünknek néha könnyítenie kell majd magán, valamint az is kiderült, hogy ha felzaklatjuk a mellkasunkra szíjazott babát, nekünk magunknak kell majd lenyugtatnunk a kontroller segítségével.

Szintén kiemelt figyelmet kapott a Gears 5, melynek mind az ultikkal felturbózott hordamódjával, mind a kampányával megismerkedhettünk kicsit jobban, illetve a frissen bejelentett Need for Speed Heat, melyben a fejlesztők a kocsik testreszabhatóságát és a legális és illegális versenyek világának összehangolását mutatták be nekünk. Az EA pedig az NFS-en kívül még a FIFA 20 kapcsán is képviseltette magát, itt elsősorban a VOLTA játékmódon volt a hangsúly, illetve azt is megtudhattuk, hogy immár az utcai foci világában is indíthatunk majd karriert.

Jelen volt továbbá a Destiny 2 legújabb kiegészítőjével, a Shadowkeeppel, a Watch Dogs Legion, ahol a fejlesztők újra megmutatták, hogy szó szerint bárkit besorozhatunk majd, illetve a Metro Exodus is, aminek a kapcsán kiderült, hogy a Two Colonels című első kiegészítője már holnap érkezik.

Játékos játékos ellen

A rendezvényen továbbá képviseltette magát nem egy PvP-re kihegyezett játék vagy játékmód is. Megtudhattuk például, hogy akár már ezen a hétvégén is kipróbálhatjuk a Call of Duty: Modern Warfare-t, hiszen az alfa verzió elérhető lesz PS4-en, illetve bemutatkozott a Ghost Recon: Breakpoint Ghost War című, taktikus csapatjátékot az előtérbe helyező kompetitív módja is.

Fontos lehet továbbá még kiemelni a Predator: Hunting Grounds-ot, mely szintén megkapta első játékmenet trailerét. Ezek alapján a játék egy aszimmetrikus lövölde lesz, ahol egyvalaki alakítja a címszereplő ragadozót, míg a többiek a kommandósok bőrébe bújhatnak.

A radar alól

Nem csak a nagy stúdiók remekeltek azonban, kisebb projektekből is akadt nem egy a rendezvényen. Kaptunk például egy részletesebb bemutatót a The Surge 2 harcrendszeréről, ahol az első részhez hasonlóan ha meg akarunk szerezni valamit, akkor azt bizony le kell vágnunk az ellenfelünkről, de vethettünk egy újabb pillantást John Romero készülő játékára, a kőkemény maffiózókat egymásnak eresztő Empire of Sin-re is. Valamint a Wasteland 3 is kapott egy új trailert, ebben a Pátriárka nevű karakterrel ismerkedhetünk meg alaposabban. Új trailert kapott továbbá a Greedfall is, itt azt tudhattuk meg, hogy az egyes társaink akár ellenünk is fordulhatnak majd, ha nem szentelünk nekik kellő figyelmet.

Jelen volt továbbá a Tequila Works csak Google Stadiára érkező alkotása, a GYLT, ahol egy kislányt kell majd végigvezetnünk egy szürreális, sokszor rémséges lényekkel teli világban. Ezeket a szörnyeket ugyan legyőzhetjük a zseblámpánkkal, azonban nem árt vigyáznunk, hiszen ki tudja, mi mindent vonz a környékünkre a fény…

Képviseltette magát továbbá a mechákat a világháborúval vegyítő Iron Harvest is, mellyel kapcsolatban végre megtudtuk, mikor jelenik majd meg (sajnos nem mostanában), illetve színpadra lépett az Epic, hogy bemutassa legújabb Epic Store exkluzív címeit is, ezek közül a legnagyobb szerzeménynek talán az Oddworld: Soulstorm mondható.

A Sony egy interaktív thrillert hozott nekünk az Erica képében, ami egy fiatal lány viszontagságait meséli el nekünk, sokszor a mi kezünkbe adva a döntés lehetőségét. Bár a végeredmény leginkább egy olyan filmre emlékeztet, amibe néha nekünk is beleszólásunk van, a fejlesztők szerint a végeredmény sokkal inkább fog hasonlítani egy játékra, mint például a Netflix féle Bandersnatch-re.

Érdemes ezen felül még megemlíteni a Halo alkotójának új játékát, a Disintegrationt is, melyet ezúttal már mozgás közben is láthattunk. Az alkotók szerint egy olyan akciójátékról van szó, melyben akadnak RTS elemek is bőven. A játék során egy lebegő motorral közlekedő parancsnok bőrébe bújhatunk majd, aki egyrészt maga is tud támadni vagy épp védekezni, közben pedig a földön mozgó csapatait is irányítania kell.

Új bejelentések

Azonban nem csak ismert címek kapcsán kaptunk friss információkat, hanem egy sor új játék is bemutatkozott. Megtudhattuk például, hogy érkezik a 2017-es Little Nightmares folytatása, ahol már a szabadban, de még nem szabadon kalandozhatunk egy új karakterrel, Monóval. Ez persze nem jelenti azt, hogy az előző részből megismert Six társaságát mellőznünk kell majd: ő már a bejentő trailerben is felbukkant.

Kiderült továbbá az is, hogy mit lengetett be már több napja a Sega: a kiadó legújabb körökre osztott játéka, a Humankind, egy történelmi korokon átívelő stratégia, ahol csak rajtunk áll, hová vezetjük el az emberiséget. Szintén új játékot jelentett be a THQ Nordic: az osztrák kiadó ezúttal az 1990-es évek egyik klasszikusát hozza vissza a harci helikopter szimulátor Comanche képében. Érkezik továbbá a Port Royale 4, az Everspace 2 valamint a Kerbal Space Program 2 is.

Ha pedig már borzongató hangulatú címeknél tartunk, meg kell még említeni a Remothered széria második epizódját is. A Remothered: Broken Porcelaint is ma jelentették be,a története szerint pedig az Ashmann fogadót járhatjuk majd be, melynek a folyosóin természetesen számtalan fejtörő és rémség vár majd ránk.

Továbbá engedjétek meg, hogy a figyelmetekbe ajánljuk legújabb videónkat, ahol a gamescomon várható újdonságokról és persze magáról a rendezvényről beszélgetünk, szigorúan kötetlenül.