Mai nap mutatkozott be a Philips Momentum 558M1RY, mely önmagában megérdemelt egy komplett sajtótájékoztatót. Végignézve azon, hogy mennyit mozdult előre egyetlen generáció alatt a Momentum (melynek egyes tagjaihoz korábban volt már szerencsénk egy-egy tesztkör erejéig), ezen nincs is mit meglepődni. A szócséplés helyezz viszont lássuk, hogy mire számíthatunk az új zászlóshajótól.

Első pillantásra szerelem

A megváltozott dizájnon túl elsőként a kijelző alatt meghúzódó, kicsinek nem nevezhető integrált hangrendszer tűnik fel. Ennek kifejlesztéséhez a Philipsnél a brit illetőségű, a szakmában már 50 év tapasztalattal rendelkező Bowers&Wilkinsszel kötöttek partnerséget. Ha nem lenne ismerős a név, akkor legyen elég annyi, hogy olyan nagy márkáknak szállítják a hangrendszereket, mint a BMW vagy éppen a McLaren. A Soundbar fix elhelyezkedése végett már gyárilag is pontosan kalibrálható a rendszer, így még nagyobb pontosság érhető el, avagy a lehető leghitelesebb, a stúdióban megálmodotthoz legközelebb álló hangot is kifacsarhatjuk a rendszerből. A megfelelő hanghatás eléréséhez pedig természetesen több hangbeállításból is válogathatunk. A játékos monitorok általunk is sokat emlegetett egyik nagy hiányossága volt mindeddig a gyenge beépített hangrendszer, nagyon bízunk benne, hogy ezzel a megoldással a Philips (még ha nem is teljes termékpalettáján, de legalább egy részénél) búcsút int ennek.

558m1ry00gal.png

Az új Momentum termékvonal tagjai 55, 43, 32, 27 colos kivitelben lesznek elérhetők és természetesen változó felszereltséggel és képességekkel érkeznek, de egy valami közös, méghozzá a felbontás, mely minden esetben 3840×2160 pixel, azaz 4K. De mégis mitől lesz kifejezetten játékosoknak szánt eszköz a Philips Momentum 558M1RY?

Nem TV, Monitor

Hogy mi a különbség a TV és a monitor között, azt legrövidebben egy tőmondatban tudjuk kifejteni: az okosalkalmazások hiánya. Magyarán a rendelkezésre álló számítókapacitást nem a beépített funkciók kezelésére tartalékolják, hanem a lehető legnagyobb teljesítményt igyekeznek kisajtolni a VA panelből, mellyel 120Hz képfrissítést is elérhetünk a DisplayPort csatológelületen, kifejezetten alacsony válaszidő és beviteli látencia (ha úgy tetszik, input lag) mellett. Mindemellett a Freesync és a változtatható frissítési ráta (VRR) és az elmaradhatatlan AmbiGlow már csak hab a tortán. Egyedül a HDMI 2.1 hiányát róhatjuk fel neki, de az év végéig érkező termékfrissítés ezt is orvosolni fogja, tehát a fa alá a karácsonyi szezonra, vagy nem sokkal utána már egy teljesen mértékben az új konzolgenerációra felkészített kijelzőt szerezhetünk.

558m1ry00rtp.png

Ha eddig nem lett volna egyértelmű, itt bizony egy kifejezetten prémium kategóriás termékről van szó, árazása pedig ehhez mérten alakul majd, várhatóan 1299 euró lesz. Kisebb testvére, a 278M1R  27”-os kivitelben, IPS panelen 4K felbontáson és 60Hz-es képfrissítéssel, a brutál hangrendszer nélkül már a jóval barátibb 449 eurós áron érkezik. A jövőben várhatóan 32” és 49” modellek is érkeznek, ha nem is a Philips Momentum köntösében, merthogy ezeket a kifejezetten PC gaming számára létrehozott AOC brand szállítja majd.