A God of War rengeteg változást hoz ebbe a régi sorozatba. A görög környezetet skandinávra cserélte, a magányos harcosból apa lett, és mindezek tetejében még a harcrendszer is alapos átalakításon ment át. Jason Mcdonald vezető játékmenet dizájner szavai szerint mindent megváltoztattak a harcrendszerben, hogy még jobban érzékelni lehessen: Kratos bárkit képes legyűrni.

A lenti videó tanulsága szerint a fejlesztők két dolgot szerettek volna mindenképpen elkerülni. Az egyik, hogy nyitott világú játékot készítenek, a másik pedig az, hogy egy Dark Souls klónt hozzanak össze. Vagyis nem lesz olyan nehéz, mint a FromSoftware játéka, éppen ellenkezőleg, ha megnézitek a lenti videót, magatok is láthatjátok, Kratos mily egyszerűen darálja be ellenfeleit, legyenek azok akár túlerőben, akár jóval nagyobbak nála.

A Ready at Dawn persze azért túl könnyűvé sem akarta tenni a God of Wart, szóval ahhoz, hogy tényleg taroljunk, ügyesen kell használni Kratos új baltáját, amely egyszerre használható közelharcra és távolra, de vannak olyan speciális képességei is, mint a fagyasztás. Emellett Kratos a pajzsát és az öklét is felhasználhatja, sőt a fia, Atreus is besegít a harcok során.